ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το δώρο θέλει αντίδωρο

το-δώρο-θέλει-αντίδωρο-308427

Του Χρήστου Μηλίτση

Πολύ το σκέφτηκα, βασάνισα αρκετά το νου μου, και αντικρουόμενες ιδέες γεννήθηκαν μέσα μου, αν έπρεπε η όχι να προβώ σε αυτή μου την ενάργεια. Ο λόγος γιατί αναφέρονταν στη ταπεινότητα μου. Υπήρξαν μερικοί, γνωστοί και φίλοι μου και άλλοι παντάξενοι εντελώς, που ασχοληθήκαν και έγραψαν μερικά πράγματα σχετικά με τα γραφτά μου που αναφέρονταν στη προσφορά μου στα γράμματα, στα ήθη και έθιμα του λαού μας και στο πολιτισμό. Θα ήταν λοιπόν όχι απλά ασυγχώρητο, αλλά αρκετά άδικο και παράλογο να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μου δημόσια σε αυτούς.

Ξεχωρίζω ανάμεσα από όλους τον αγαπητό μου φίλο συγχωριανό κ. Χρήστο Κοτρώτσο, Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευση, έναν υπέροχο πνευματικό ανοιχτομάτη, συναισθηματικό άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στη πατρίδα και στα γράμματα. Για τον λόγο αυτό σαν έφεδρος αξιωματικός τιμήθηκε με το Μετάλλιο του πολεμικού Σταυρού Γ! και με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού μετά ξιφών.

Εκτός από τις προς την Πατρίδα υπηρεσίες του, διαχρονικά μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου ζει που και εκεί τιμήθηκε με το χρυσό Μετάλλιο Άτταλος Β! από τη πόλη με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ο αγαπητός και εκλεκτός αυτός φίλος μου, αν και ζει στην Αθήνα μακριά από το τόπο που είδε .το φως της ημέρας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για το χωριό του, το Μεσενικόλα. Απόδειξη είναι ότι χάρη στις δικές του ενέργειες στο χωριό μας, ονομάσθηκε ή πάνω πλατεία του χωριού μας (πλατεία Γαβριήλ Διονυσιάτη). Παρά τις επίμονες δικές μου αναρρήσεις, έστειλε στο τότε πρόεδρο του Διαμερίσματος Μεσενικόλα 500 ευρώ με τη συμβουλή του να κάνει κάτι για τη δική μου ταπεινότητα για αυτά που έγραψα στα βιβλία μου για τη ιστορία και τη ζωή των κατοίκων του χωριού μας. Με τα χρήματα αυτά έγινε ένα μικρό κτίσμα στη θέση Μελίστρες του χωριού στην οπαία υπάρχει εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει, ότι έγραψε ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητος Θουκυδίδης στο έργο του, «Επιτάφιος του Περικλέους» κεφ 35 γράφει: Ανδρών αγαθών έργω γενομένων έργω και δηλούσθαι τας τιμάς, δηλ. Για ανθρώπους. που με έργα υπήρξαν ανδρείοι να εκδηλώνονται και με έργα οι τιμές τις οποίες απονέμουμε σ’ αυτούς. Ε! λοιπόν αυτό που έκανε για τη ταπεινότητα μου είναι για μένα πάρα πολύ υπερβολικό.

Δεν νομίζω ότι με αυτά που έγραψα στα βιβλία μου, ή στις εφημερίδες και στο ιντερνέτ για το χωριό μου και για την περιοχή και την ιστορία των Αγράφων αξίζουν τόσο πολύ. Εγώ απλώς, με τις ελάχιστες πνευματικές μου δυνάμεις, έγραψα αυτά που ένοιωθα μέσα μου και τα έφερα στο φως για να γνωρίσουν οι νέοι του χωριού μας την τρισχιλιετή ιστορία τού. Δεν αποβλέπω και δεν αξίζω και ούτε επιθυμώ να δρέψω τιμές και δόξες, γιατί γνωρίζω καλά αυτά που γράφει ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος. «Αλλοίμονο στον άνθρωπο που η φήμη του είναι μεγαλύτερη από την αξία του».

Δεν παραλείπω να αναφέρω ότι ο αγαπητός μου Χρίστος Κοτρώτσος έχει προλογίσει το τελευταίο μου βιβλίο «Επαναστατικά κινήματα στα Αγραφα». Δεν θα ήταν λοιπόν παράλειψη αν δεν τον ευχαριστούσα θερμώς, τόσο αυτόν όσο και τον αξιότιμον Τσιαντή Δημήτριο, Δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα που με βοήθησε οικονομικά για την Γ’ έκδοση του βιβλίου μου επίσης οφείλω να στείλω τις ευχαριστίες μου στην αξιότιμη καθηγήτρια φιλολογίας, κυρία Νέλλη Παναγοπούλου, Γραμματέα Ενωσης Μεσενικολιτών Καρδίτσας για τα καλά της λόγια που δημοσίευσε στο Νέο Αγώνα, και στο Γεώργιο Κρανιά που έχει φιλοξενήσει αρκετά έργα μου στο Ιντερνέτ στην ιστοσελίδα του θείου του Φαίδωνος Κρανιά.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, τον έγκριτο ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο, τον εξαίρετο πολυγραφότατο λαογράφο κ. Κώστα Λιάπη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων Βόλου κ. Απόστολο Μούσια την κ. Μαρία Σπανού και όλους τους φορείς που συνετέλεσαν στις θαυμάσιες εκδηλώσεις που οργάνωσαν τη πρώτη στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Βόλου και τη δεύτερη στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, όπου παραβρέθηκε και η χορωδία του Συλλόγου των δασκάλων Βόλου, και όπου με απενεμήθησαν τόσο από το Δήμαρχο, όσο και από το πρόεδρο του διδασκαλικού Συλλόγου Βόλου, τιμητικές πλακέτες για τη προσφορά μου στα γράμματα και στη κληρονομική μας πρόσφορα με την έκδοση των βιβλίων μου και υα δημοσιεύματα μου στις εφημερίδες του Βόλου Ταχυδρόμο και Θεσσαλίας.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σωτήρη Γκανάτσιο πρόεδρο της Λέσχης Καρδιτσιωτών Βόλου, το Δήμαρχο Ιτάμου και πρόεδρο του Συλλόγου Αγραφιώ τικων χωριών κ. Βασίλη Τσαντίλα και τον Εκδότη και Διευθυντή της εφημερίδας Αλήθειας Καρδίτσας κ. Γεώργιο Αμβροσίου για τον δημόσιον έπαινο που απένεμαν στην ταπεινότητα μου, για το συγγραφικό μου έργο όπως τονίζουν, που προβάλλει τον τόπο μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τελειώνοντας κάνοντας πράξη αυτό που λέει ο λαός μας, ότι το δώρο θέλει αντίδωρο, στέλνω σε όλους αυτούς από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου