ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Χριστιανισμός, η Αγιά Σοφιά και το Ισλάμ

ο-χριστιανισμός-η-αγιά-σοφιά-και-το-ισλ-415834

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Δεν επιλέχθηκαν τυχαία οι προσωπικές αντωνυμίες ο, η, το, επιλέχθηκαν διότι προηγήθηκε ο Χριστιανισμός, ακολούθησε η Αγία Σοφία και τελευταία εμφανίστηκε και το Ισλάμ.

Με αφορμή, ή μάλλον αίτιον, τις πρόσφατες εξελίξεις που η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει, ή μάλλον να καπηλευθεί, την Αγία Σοφία ως χώρο, ή καλύτερα τέμενος, για την κήρυξη του Κορανίου από τους Ιμάμηδες είναι το αποτέλεσμα, ή καλύτερα το αιτιατό του παρόντος κειμένου.

Βάζουμε λοιπόν τα πράγματα στην χρονολογική τους διάσταση που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ο Χριστιανισμός, μετά τον πολυθεϊσμό και τον παγανισμό, και ως σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων του μονοθεϊσμού και του εβραϊσμού, έχει μία ιστορία 2017 χρόνων.

Από της γεννήσεως του Χριστού και στη συνέχεια η επικράτηση του Χριστιανισμού που ο Μέγας Κωνσταντίνος καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία του Βυζαντίου, τον Χριστιανισμό, αλλά και στη συνέχεια που ο Ιουστινιανός έκτισε την Αγία Σοφία η ίδια εκκλησία σηματοδότησε την πρώτη μέγιστη χριστιανική εκκλησία. Πρέπει να σημειωθεί πως τότε υπήρχε μόνο μία χριστιανική εκκλησία, αδιαίρετη, ομοούσια, τω Πατρί, τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι.

Κατά συνέπεια όλες οι άλλες χριστιανικές αιρέσεις, και δεν είναι και λίγες, ήταν και είναι παραφυάδες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ερχόμαστε τώρα στο Ισλάμ που στην ουσία είναι μία μονοθεϊκή θρησκεία, αλλά δεν παύει να είναι μεταγενέστερη του Χριστιανισμού και κατά συνέπεια μία παραφυάδα της μονοθεϊκής χριστιανικής θρησκείας.

Ερχόμαστε στις τωρινές εξελίξεις: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενόψει των λίαν προσφάτων εξελίξεων θα έπρεπε να απαντήσει ως εξής στον Τούρκο ομόλογό του: Αγαπητέ συνάδελφε, χαίρομαι που τελικά αναγνωρίζετε την Αγία Σοφία ως το ανώτατο τέμενος της χώρας σας και ταυτόχρονα ομολογείτε ότι τα χιλιάδες άλλα τεμένη της θρησκείας σας είναι κατώτερα ή και υποδεέστερα της Αγίας Σοφίας.

Ταυτόχρονα πρέπει να ομολογήσετε πως η Αγία Σοφία δεν κτίστηκε από την έμπνευση του Ισλάμ, αλλά του Χριστιανισμού. Πρέπει επίσης να ομολογήσετε πως η αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας δεν έχει καμία σχέση με τους μιναρέδες σας και τα τζαμιά σας.

Οι Ιμάμηδες του Ισλαμισμού δεν έχουν καμία σχέση με τη χριστιανική θρησκεία και τη μακρά ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας που επικράτησε επί αιώνες.

Προς την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού. Η ελληνική πολιτεία, η ελληνική εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία αλλά και άπαντες οι χριστιανικές θρησκείες ή εκκλησίες θα έπρεπε να ξεσηκωθούν και να διαμαρτυρηθούν ενάντια του τουρκικού κράτους, διότι, εν προκειμένω, δεν πρόκειται περί μιας διαμάχης Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά μιας διαμάχης μεταξύ Ισλάμ και δυτικού πολιτισμού.

Αυτή η κίνηση του Σουλτάνου της Τουρκίας πρέπει να αποδειχθεί η μεγαλύτερη μπούμεραγκ εναντίον του. Τώρα παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και όλου του δυτικού κόσμου να αντισταθεί στην μισαλλοδοξία ενός παράφρονα ηγέτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου