ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H κρίση στο Κατάρ

h-κρίση-στο-κατάρ-432812

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η κυβέρνηση της Υεμένης διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας την Ντόχα για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Δηλαδή, απέναντι σε ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έγινε προτεκτοράτο των Εγγλέζων το 1915, για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του το 1971.

Επιπλέον, τα κράτη ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές προς το Κατάρ, ενώ οι πολίτες του Κατάρ υποχρεούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εντός δύο εβδομάδων. Η υποστήριξη του Κατάρ για τις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στην Υεμένη αναστέλλεται επίσης.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν τη συμβιβαστική γραμμή του Κατάρ απέναντι στο Ιράν, τον περιφερειακό τους αντίπαλο και την υποστήριξη που δείχνει σε ισλαμιστικές οργανώσεις και κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό. Η διαμάχη μεταξύ αυτών των κρατών που στην πλειοψηφία είναι σουνίτες, ξεκίνησε μετά την πρόσφατη συμμετοχή του Τραμπ σε μια σύνοδο κορυφής των μουσουλμάνων ηγετών στη Σαουδική Αραβία, όπου κατήγγειλε τις «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» του Ιράν στις αραβικές χώρες.

Η διαμάχη δεν δείχνει να περιορίζεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας μακροχρόνιας διακοπής στις σχέσεις μεταξύ της Ντόχα και των στενότερων συμμάχων της, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

Η αφορμή για τη διαμάχη είναι ένα τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, σύμφωνα με το οποίο ο εμίρης της χώρας προειδοποίησε κατά μιας αντιπαράθεσης με το Ιράν, ενώ υπερασπίστηκε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και τη σιιτική λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία συνδέεται με την Τεχεράνη. Η Ντόχα διέψευσε το τηλεγράφημα, επισημαίνοντας ότι το πρακτορείο της έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, όμως τα μέσα στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ εξακολούθησαν να μεταδίδουν την είδηση, προκαλώντας την οργή του Κατάρ.

Η διπλωματική ένταση απειλεί το διεθνές κύρος του Κατάρ, στο οποίο βρίσκεται μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση και πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022. Και όλα αυτά, ενώ επί χρόνια εμφανιζόταν ως διαμεσολαβητής σε πολλές κρίσεις της περιοχής.

Λίγα λόγια για τη δομή του Κατάρ

Το Κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής Έχει έκταση 11.627[1] τ.χλμ. και πληθυσμό (142η στον κόσμο) 2.576.181κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2017. Πλούσιο σε πετρελαιοπηγές, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο.

Μετά την Οθωμανική κυριαρχία, το Κατάρ έγινε Βρετανικό προτεκτοράτο στις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρις ότου απέκτησε ανεξαρτησία το 1971. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, το Κατάρ κυβερνείται από τον Οίκο των Αλ Θανί. Ο Σεΐχης Τζασίμ μπιν Μοχαμέντ αλ Θανί ήταν ο ιδρυτής του Κράτους του Κατάρ. Το Κατάρ είναι κληρονομική μοναρχία και ο ηγέτης είναι ο Εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ. Το 2003, το σύνταγμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς περίπου το 98% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ. Στις αρχές του 2017, ο συνολικός πληθυσμός του Κατάρ ανερχόταν στα 2,6 εκατομμύρια, αποτελούμενος από 313,000 πολίτες του Κατάρ και 2,3 εκατομμύρια μετανάστες, μεταξύ αυτών Ινδοί και Πακιστανοί, εργάζονται όμως εκεί και πολλοί Έλληνες.

Το Κατάρ είναι μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, έχοντας τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι μια χώρα πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Επίσης, το Αλ Τζαζίρα, ειδησεογραφικό δίκτυο δορυφορικής τηλεόρασης, έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Το όνομα (Qatara), πιστεύεται ότι αναφέρεται στην πόλη της Ζουμπάρα, ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.

Το Κατάρ αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971, ως καταληκτική ημερομηνία της από 3 Νοεμβρίου 1916 διμερούς συνθήκης φιλίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κατάρ.

Πρωτεύουσα και κυριότερος λιμένας της χώρας είναι η Ντόχα (Doha.

Το Κατάρ διατηρεί μια μικρή στρατιωτική δύναμη περίπου 11.800 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας. Το 2008 το Κατάρ πέρασε τα 2.355 εκατομμύρια αμερικανικού δολαρίου στις στρατιωτικές δαπάνες, το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι ειδικές δυνάμεις του Κατάρ έχουν εκπαιδευτεί από τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες και πιστεύεται ότι έχουν σημαντικές δεξιότητες. Βοήθησαν επίσης τους αντάρτες της Λιβύης κατά τη διάρκεια της μάχης της Τρίπολης το 2011.

Ο πολιτισμός του Κατάρ είναι παρόμοιος με εκείνο των άλλων αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο άνοιξε το 2008, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ενδιαφέρον είναι επίσης να επισημάνουμε ότι το κράτος αυτό έχει αγοράσει σχεδόν τη μισή Ευρώπη και έχει αποκτήσει περιουσία άνω των 335 δισ. δολ. διεθνώς. Επενδύσεις όπως Deutsche Bank,Volkswagen, Barclays,credit Suisse. Heathrow αεροδρόμιο, british airways κα. Αναφέρονται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέσω ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου που έχουν δημιουργήσει. (ΠΗΓΗ protagon, wikipedia)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου