ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εάλω…

εάλω-449685

ΟΥΤΙΣ (κανένας)

29 Μαΐου 1453 αποφράδα ημέρα (δυσοίωνη, καταραμένη) για το Βυζάντιο. Την ημέρα αυτή έσβηνε η χιλιετής παρουσία του. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη βασιλεύουσα και, από στόμα σε στόμα, ακούονταν η πικρή φράση «Εάλω η Πόλις», κυριεύτηκε η Πόλη!

Από τότε και μετά από πολλά «εάλω» συνέβησαν στον τόπο μας, σε όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα της δημόσιας ζωής. Να αρχίσουμε από τα τελευταία. Μπροστά μας το Πανθεσσαλικό στάδιο. Περιμέναμε να δούμε γιορτή και αντικρίσαμε τραυματίες και χαλάσματα. Ανεβίωσαν οι Πράσινοι και οι Βενετοί του Ιουστινιανού!

Που νάξερε ο ένδοξος ο Μέγας Κωνσταντίνος όταν καθιέρωνε τον δικέφαλο αετό, με το ένα κεφάλι στραμμένο στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή, στην τότε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ότι, μετά από χρόνια, ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας μας θα υιοθετούσαν μεν το σύμβολό του αυτό, οι οπαδοί όμως θα το …ξεπουπούλιαζαν, με τη συμπεριφορά τους, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όπως προ ημερών στο δικό μας. Σύγχρονοι βάνδαλοι μετέτρεψαν το στολίδι μας, το Πανθεσσαλικό σε …γη Μαδιάμ! Ποιος περίμενε ότι θα αντικρίζαμε ρόπαλα και μαχαίρια και οι εικόνες αυτές να τρέχουν σε όλο το διαδίκτυο; Αλίμονο. Εάλω το στάδιό μας!!!

Πάμε παρακάτω.

Εάλω τα τσιπουράδικα της παραλίας με τους Ενωσίτες να γεύονται μεν τους τσιπουρομεζέδες που παρήγγειλαν και, αφού ντερλίκωσαν τα προσφερθέντα και ουδέποτε πληρωθέντα, τόσκασαν! Ήρθαν, είδαν, ήπιαν και απήλθαν!

Οι μαγαζάτορές μας έχουν επαγγελματική παιδεία, ουδέποτε τους ζήτησαν να προκαταβάλουν την οφειλή τους. Μπράβο πρόεδρε του σωματείου, κ. Γρηγορίου, που τα μέλη σου έχουν τακτ στη συμπεριφορά τους απέναντι σ’ αυτούς τους… καβιλαδόρους.

Συνεχίζουμε. Εάλω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από προσφυγές κατά αποφάσεων του Δήμου από τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου. Σ’ αυτό το δευτεροβάθμιο όργανο, οι οκτώ στις δέκα προσφυγές αφορούν τον Δήμο Βόλου!!! Είναι λίγο περίεργο, οι αποφάσεις που λαμβάνονται με επικεφαλής τον Μουλά, στερούνται (με βάση τους ισχυρισμούς των διαμαρτυρομένων) νομιμότητος;

Εάλω η δημόσια παιδεία. Δεκαετίες ολόκληρες ακούμε για δωρεάν παιδεία, αλλά κάτι τέτοιο, δεν ολοκληρώθηκε. Η παραπαιδείας (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα) πήραν τη θέση της και γονείς αναγκάζονται να καταβάλουν αυξημένα δίδακτρα. Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, πρέπει να μορφώσουν τα παιδιά τους. Ήδη, από καιρό, μαθητές των λυκείων εγκατέλειψαν τις διδακτικές αίθουσες και… μετακόμισαν στα φροντιστήρια, ενόψει πανελλαδικών.

Όλα τα αρνητικά αυτά «εάλω» και τόσα άλλα, μόνο θλίψη προξενούν σε όλους μας. Η διεύθυνση της εφημερίδας μου τόνισε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για αρνητικές καταγραφές, μήπως μπορούμε να καταχωρήσουμε και τίποτα θετικές πλευρές, υπάρχουν αξιόλογα εάλω;

Τώρα με βάζετε στα δύσκολα!

………….

– Σε πολλά φιλανθρωπικά σωματεία, συλλόγους και ενώσεις έχουν… αυτοαναλωθεί τα μέλη τους και δίνουν ολόκληρο τον εαυτό τους για τον οικονομικά αδύναμο συνάνθρωπό μας.

– Η Εκκλησία και οι περί αυτήν, έχουν πρωτοπορία στον εθελοντισμό. Διακατέχονται από την ίδια τους την αποστολή… κυριευμένοι από ανθρωπισμό στην ιδέα της προσφοράς…

Να συνεχίσουμε όμως με ευχολόγια.

– Το λιμάνι μας να ….κυριευτεί από πολλά κρουαζιερόπλοια που θα έχουν σαν αποτέλεσμα, εμείς μεν να θαυμάζουμε με τα εγγονάκια μας την υπερπολυτέλειά τους, το μεγάλο μήκος και τα πολλά ντεκ, ο ΟΛΒ του Σταυριδόπουλου να εισπράττει λιμενικά τέλη και οι τουρίστες να μη παίρνουν τον δρόμο για Μετέωρα, αλλά προς Πήλιο μεριά…

– Να μας… κυριεύσει με ευρωπαϊκά χρήματα ο Αγοραστός, ώστε πολλά έργα που περιμένουν την εκτέλεσή τους να πάρουν τον δρόμο τους.

– Να… κυριευτούν από απόφαση, οι περί τα ποδοσφαιρικά παράγοντες, να δημιουργήσουν μία υπερομάδα, που να μιλάμε γι’ αυτήν.

– Να… κυριευτούν με αίσθημα υπευθυνότητος οι πολιτικοί μας άνδρες και οι, εν γένει, διοικούντες να πάει ο νομός μας όσο γίνεται μπροστά.

Πολύ το θέλουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου