ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Σουλτάνος

ο-σουλτάνος-489364

Του Περικλή Αργύρη, Βρυξέλλες

«Είμαι θνητός, αλήθεια, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», είπε σε συνέντευξη από το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι νέες εξουσίες είχαν στόχο το προσωπικό του όφελος και όχι τη βελτίωση του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Πώς μπορεί κανείς να πιστέψει έναν άνθρωπο που προκάλεσε ένα πραξικόπημα εναντίον του για να ξεφορτωθεί τους αντιπάλους του και τους στρατιωτικούς που δεν ήθελε. Πως μπορεί κανείς να τον ακούσει, όταν αυτός μετά από τόσα χρόνια, θέλει να αναποδογυρίσει τη συνθήκη της Λωζάνης, δήθεν για το καλό της χώρας του. Τον ονομάζουν «Σουλτάνο» και δυστυχώς έτσι είναι και το δημοψήφισμα που κέρδισε θα του δώσει τις δυνατότητες του Σουλτάνου.

Η Τουρκία είναι μια από της χώρες της Μέσης Ανατολής, ασχέτως αν έχουν ένα μικρό κομμάτι γης που τους ανήκει στην Ευρώπη, την οποία δεν μπορεί κανείς να της έχει εμπιστοσύνη. Χωρίς να πάμε πολύ πίσω στην ιστορία, μπορούμε να δούμε τι έκανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μόνος σύμμαχος που γύρισε από φίλος σε εχθρό.

Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η συμπεριφορά αυτής της χώρας έχει αποδείξει ότι δεν είχε ποτέ, ως τώρα τουλάχιστον, έντιμους πολιτικούς. Η εισβολή της Κύπρου έδειξε ότι οι κυβερνήσεις είναι αποτυχημένες. Η τελευταία συμπεριφορά τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και προς τους ΙΣΙΣ, δείχνει πολύ καθαρά την αστάθειά της.

Ο λαός της από τα μεταπολεμικά χρόνια δείχνει δυσαρέσκεια προς τις κυβερνήσεις της. Ένας λαός χωρίς κανένα στόχο, καθοδηγούμενος προς καμία θετική θέση. Η πρόοδος τους οπισθοδρομική, όταν συγκρίνεται με τις άλλες μεγάλες χώρες, με διχασμένες φυλές.

Να μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία είχαμε δει πραξικοπήματα το 1960, 1971 και 1980, ίσως η μόνη χώρα με τόσα πολλά πραξικοπήματα, με κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Και έχουν το θράσος οι πολιτικοί τους να ζητούν να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Και τώρα ο κύριος Ερντογάν λέει «Η Ε.Ε. μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια». Και συνέχισε: «Η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της… η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της!!!».

Κάτι που κανένας δεν έχει καταλάβει, ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Ευρωπαίοι, είναι ότι η Τουρκία, όπως είπα είναι χώρα της Μέσης Ανατολής, εκτός από το μικρό κομμάτι της περιοχής της Κωνστατινουπόλεως, μουσουλμανικό κράτος όπως όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής και δεν μπορεί να ανήκει στην Ευρώπη. Ήταν λάθος εκ μέρους της Ευρώπης να τους δεχτούν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη, αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν.

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το 1952, ήταν υποχρεωτική από τους Αμερικανούς για να έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή από τη Σοβιετική Ένωση, εκείνη την εποχή. Σήμερα η συμμαχία της με τη Ρωσία είναι επικίνδυνη διότι είναι η μόνη χώρα που συνορεύει με τις τρεις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, Συρία, Ιράκ και Ιράν, και έχει έλεγχο των στενών που ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο.

Τώρα, μετά το δημοψήφισμα, όλα τα κλειδιά είναι στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τον συνεχάρη διότι ακόμα σήμερα η Αμερική την χρειάζεται και θέλει να βεβαιωθεί ότι θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ και δεν θα πάει με τη Ρωσία, όπως θέλει ο Ρώσος Πρόεδρος. Για την Ελλάδα η επιτυχία του δεν είναι καλή διότι τώρα θα έχει τη δύναμη να μας πολεμήσει περισσότερο και να προσπαθήσει να ανατρέψει την συνθήκη της Λωζάνης, προς όφελός του. Οι δε συζητήσεις για το Κυπριακό τώρα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις ότι επειδή ένα μεγάλο μέρος του λαού και η αντιπολίτευση είναι εναντίον του, θα έχουμε εξελίξεις που θα φέρουν τέλος στη Προεδρία του. Αυτό ίσως να αληθεύει, αλλά δεν θα έχει καλά αποτελέσματα, το λέω αυτό διότι δεν έχει καλούς πολιτικούς για να αναλάβουν και να σώσουν τη χώρα. Αυτός ο ίδιος ο Ερντογάν αν κατορθώσει να μείνει στη εξουσία θα γίνει δικτάτορας και θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο όπως όλοι οι άλλοι που έχουμε δει στη νέα ιστορία του κόσμου.

Η Δικτατορία κερδίζει και αποκτά βάσεις στην αρχή, μετά αρχίζει τις καταστροφές και στο τέλος πέφτει με κακά αποτελέσματα. Σε αυτό φταίει ο Δικτάτορας διότι η αρχική επιτυχία τον κάνει να αισθάνεται σπουδαίος και πανίσχυρος, αλλά όπως προχωρεί χάνει την κοινή λογική του και την εντιμότητά του. Αρχίζει να κάνει τρομερά λάθη τα οποία τα πληρώνει ο λαός και στο τέλος αυτοκαταστρέφεται.

Ο χρόνος θα δείξει την πορεία του προέδρου Ερντογάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου