ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βιομηχανία και Ανάπτυξη

βιομηχανία-και-ανάπτυξη-576394

Του Παντελή Μαστρογιάννη, μέλους της Πολιτικής Γραμματέιας του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς

Η βιομηχανική συγκρότηση της χώρας για να είναι αποτελεσματική απαιτεί μία νέα θεώρηση που θα βασίζεται στο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης συγκεκριμένων βιομηχανικών τομέων, στους οποίους η χώρα μπορεί να παρουσιάσει πλεονεκτήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσπάθεια παραγωγικής συγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη ενός αναπτυξιακού νόμου, διότι όπως η πραγματικότητα απέδειξε τα τελευταία πενήντα χρόνια, η ύπαρξή του δεν εμπόδισε τη διαδικασία αποβιομηχανοποίησης της χώρας ούτε να βασίζεται στην επίκληση των ξένων επενδύσεων οι οποίες από το 2000 έως και το 2012 αποτελούσαν το 4,5% του συνόλου των ετήσιων επενδύσεων της χώρας.

Ως τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς προτείνει την αγροδιατροφική βιομηχανία, την αμυντική βιομηχανία, τη βιομηχανία φαρμάκων, τη βιομηχανία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, τη βιομηχανία νέας γενιάς οχημάτων (ηλεκτρικά οχήματα), τη βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης μεταλλευμάτων και τη χημική βιομηχανία.

Βέβαια ο σχεδιασμός από μόνος του δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επενδύσεις. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σε άμεση σύνδεση με την έρευνα και την παραγωγή ώστε να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και αυτά πάντα σε σχέση με την τοπική οικονομία.

Η έρευνα πρέπει να υφίσταται σε όλα τα επίπεδα από το πανεπιστήμιο, την τοπική κοινωνία, μέχρι την επιχείρηση και να καταστεί δυνατή η ενίσχυση ή η επιχορήγηση ερευνητικών προσπαθειών από τις επιχειρήσεις της χώρας με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Βέβαια καμία προσπάθεια βιομηχανικής συγκρότησης της χώρας δεν έχει ελπίδες επιτυχίας αν αυτή δεν συνδέεται με την κοινωνία. Για το λόγο αυτό το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς θεωρεί απαραίτητο να ενισχυθούν οι συνεργατικές μορφές οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών διότι αποτελούν μέρος αυτών βρίσκονται σε άμεση επαφή με την τοπική ιδιαιτερότητα και μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς ανάπτυξης, τοπικό και συνακόλουθα εθνικό.

Τέλος αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της χρηματοδότησης προτείνουμε τη δημιουργία ειδικής τράπεζας επενδύσεων η οποία λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης αυτού του εγχειρήματος.

* Τοποθέτηση στην Ημερίδα «Αναπτυξιακή Πολιτική – Forum Βιομηχανίας»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου