ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιτυχία μιας κοινωνίας: Συνεργασία όλων των δυνάμεών της

επιτυχία-μιας-κοινωνίας-συνεργασία-ό-595660

Του Τάσου Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

Με ανάμεικτα συναισθήματα ικανοποίησης, ασφάλειας, σιγουριάς, διάβασα το σχετικό δημοσίευμα της παρέμβασης του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου με τις θέσεις του σε σχέση με τα προβλήματα υδροδότησης Βόλου και Ν. Ιωνίας, που γνωρίζουμε όλοι γιατί τα ζήσαμε τις μέρες του χιονιά μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.

Μια λιτή, επιστημονικά εμπεριστατωμένη ανακοίνωση, έθετε το θέμα και τα τυχόν προβλήματα από την παρουσία του, καθώς και τις πιθανές συνέπειες.

Το κυριότερο που αποτελούσε και πρόταση, ήταν η δήλωση επίλογος της παρέμβασης, η οποία έλεγε: «Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που αφορούν σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να είναι αυτονόητη η συνεργασία όλων των δυνάμεων της κοινωνίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, διότι δεν υπάρχει καμία αυθεντία που μπορεί να επιλύσει αποτελεσματικά από μόνη της τέτοιου είδους πολύπλοκα προβλήματα».

Για να επιστρέψω στην κυρίως δήλωση.

Αναμφισβήτητα ενέργειες του είδους, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία μιας κοινωνίας.

Εντύπωση μου προκάλεσε ότι σε όλο το κείμενο της δήλωσης πουθενά δεν υπάρχει καταγγελία ή απόδοση ευθυνών.

Επιχειρήθηκε απλώς μια ενημέρωση για το θέμα, αναφορά στις συνέπειες αν αυτό εξελιχθεί σε πρόβλημα και το πώς τελικά πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Διέφερε από όλες τις άλλες που έγιναν και θα γίνουν κυρίως στο κίνητρο, ΑΛΛΟ η πολιτική αντιπαλότητα και άλλο το λειτούργημα και οι εξ αυτού υποχρεώσεις.

Ένας Ιατρικός σύλλογος εκτός από κυρίως συνδικαλιστικό όργανο (επαγγελματική περιφρούρηση), εκπροσωπεί (επιστημονικά) ένα σύνολο το οποίο έχει σαν μέλημα την υγεία, προσφέροντας με την ύπαρξη και παρουσία του, πολύτιμες και αναγκαίες συμβουλές και ενίοτε δράσεις.

Άρα οι επεμβάσεις του είναι απαραίτητες οπουδήποτε χρειαστεί.

Όμως θα περίμενα μία πιο έντονη και ενεργό παρουσία γενικά, το πρόβλημα του νερού, και γενικά της ύδρευσης, παρουσιάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, και η επέμβαση δικαιολογημένη, πρέπουσα και αναγκαία εκ των πραγμάτων.

Παρόλα αυτά, μήπως θα έπρεπε να είχαν προσφέρει ήδη την συνεργασία τους, όπως και σε πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, πριν γίνουν αναγκαίοι (οι γιατροί) εκ των γεγονότων, υλοποιώντας στην πράξη αυτό που στην δήλωσή τους αναφέρουν:

«Συνεργασία όλων των δυνάμεων της κοινωνίας».

Για να γίνω σαφής:

Η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη παρόμοιων ενεργειών σε θέματα που άπτονται της υγείας.

Για να μην μακρηγορήσω θα αναφέρω κάποια από αυτά με τίτλους και κάτι:

_Οι κίνδυνοι από τους θορύβους, καθημερινοί, διαρκείς, ύπουλοι, υποχθόνιοι, με επιστημονικά και στατιστικά αποδεδειγμένα χιλιάδες θανατηφόρα αποτελέσματα.

_Τα αιωρούμενα σωματίδια, υπάρχουν οι ίδιες μολύνσεις όπως εκείνες που εγκυμονούν στην ελαττωματική ύδρευση.

_Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού με τα ίδια αποτελέσματα.

_Το αλκοόλ, με νούμερα θυμάτων εξάρτησης που ξεπερνούν τα αντίστοιχα των ναρκωτικών, με επέκταση και στις επιπτώσεις από τα νοθευμένα ποτά.

_Η κακή χρήση του διαδικτύου με πολλές παθολογικές και κυρίως ψυχολογικές επιδράσεις.

_Οι συνθήκες εργασίας, θέμα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, με ανάγκη δράσης και εξέτασης και αυτό.

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλές άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν τομείς που η παρουσία ενός Ιατρικού συλλόγου κρίνεται απαραίτητη κυρίως σαν βοηθητικός ρυθμιστής και βασικός σύμβουλος.

Έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε δηλώσεις προ τετελεσμένων γεγονότων με απώτερο σκοπό να θίξουν, να υποβιβάσουν, να υποβαθμίσουν για ικανοποίηση και απολαβή ιδιοτελών κερδών.

Άλλο η προώθηση παραταξιακών προγραμμάτων, μανιφέστων, κ.λπ. και η ανάγκη προπαγάνδας και άλλο η αντιμετώπιση – πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, και γενικά κοινωνικών αναγκών, των οποίων η ικανοποίηση και η λύση των τυχών προβλημάτων από την παρουσία τους πρέπει να είναι άμεση όσο είναι δυνατόν προβλέψιμη.

Όσες ικανότητες και αν έχει ο εκάστοτε διαχειριστής της εξουσίας έχει απόλυτη ανάγκη σταθερής διαχρονικής ανεξάρτητης υποδομής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου