ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για ένα δημοκρατικό και ανοιχτό σχολείο

για-ένα-δημοκρατικό-και-ανοιχτό-σχολε-673796

Του Γιώργου Βαλή,

μέλους του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Μαγνησίας «Ρήγας Βελεστινλής»,

Υποψήφιου αιρετού ΠΥΣΠΕ με τη συνδικαλιστική κίνηση ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη καλούνται οι εκπαιδευτικοί να εκλέξουν τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια διετούς διάρκειας. Η σωστή λειτουργία τους παίζει πρωταρχικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της εκπαίδευσης.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον μνημονίων, όπου εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές και είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε τέτοιες συνθήκες να έχουμε εκείνες τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η εκπαίδευση στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση όμως όλου του εκπαιδευτικού κόσμου να σταθεί απέναντι, να πολεμήσει και να ανατρέψει αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.

Η στάση μας, ως συνδικαλιστική κίνηση, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική έχει πάντα ως γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα. Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τις ορθές αποφάσεις, όπως το σταμάτημα της τρομοαξιολόγησης, την αναβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιλογή των διευθυντών, τη λειτουργία ενός ενιαίου τύπου Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου, την αύξηση των Τμημάτων Ένταξης, την κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την κατάργηση των αδικιών του πειθαρχικού δικαίου, την επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια, την επανίδρυση των καταργημένων ΕΠΑΛ και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εκπαιδευτικών.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, όλα καλώς καμωμένα; Η απάντηση είναι αβίαστα όχι. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε μόνιμους διορισμούς και μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί κανένας. Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μειώθηκε, έτσι έχουμε έμμεσα απολύσεις στην εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί χωρίς ουσιαστικά προσόντα καλούνται να καλύψουν θέσεις ειδικής αγωγής. Με την εφαρμογή του νέου τύπου σχολείου το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών έχει γίνει «λάστιχο». Η απίστευτη γραφειοκρατία και ο προγραμματισμός στο πόδι από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης συνεχίζουν να ζουν και να βασιλεύουν. Η απαράδεκτη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, διαμορφώνουν ένα γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότερες, ο εξοπλισμός που χρειάζονται τα σχολεία μας, λόγω περικοπών, δεν εξασφαλίζεται. Ο κατάλογος των προβλημάτων και των ανακολουθιών είναι τόσο μεγάλος που χρειάζεται αρκετός χώρος και χρόνος για να καταγραφούν.

Το επόμενο διάστημα ο εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος, κλείνοντας τα αυτιά του σε φωνές που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο κομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις, θα πρέπει να παλέψει για τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλες τις σχολικές μονάδες, για την επέκταση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, για την ομαλή σχολική ένταξη των προφυγόπουλων με τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής, την απόδοση οργανικών θέσεων σε όλους του εκπαιδευτικούς, την εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της α/θμιας εκπ/σης με αυτό της β/θμιας. Τη θέσπιση δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου και την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, επαναφορά των διδασκαλείων, μα πάνω απ’ όλα μόνιμους και μαζικούς διορισμούς .

Η εκπαίδευση στη χώρα μας ταλαιπωρήθηκε για δεκαετίας από το πελατειακό σύστημα και ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στις παρακμιακές και καθεστωτικές λογικές του παρελθόντος. Στο μικρόκοσμο της εκπαιδευτικής μας κοινότητας γνωριζόμαστε καλά, είναι δύσκολο να κρυφτούμε και κρινόμαστε καθημερινά για τη στάση μας. Με στόχο ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, για διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη στην εκπαίδευση διεκδικούμε:

  • Υπηρεσιακά συμβούλια ανεξάρτητα και μη ελεγχόμενα από την εκάστοτε εξουσία. Διεύρυνση των μελών τους, ώστε η πλειοψηφία τους να απαρτίζεται από αιρετά μέλη.
  • Θεσμοθέτηση μέχρι δύο θητείες για τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια, όπως και για τα μέλη του Δ.Σ των Συλλόγου των Εκπ/κών. Να πάψει επιτέλους ο παραγοντισμός, είναι αδιανόητο εκπαιδευτικοί κρυμμένοι πίσω από τα συνδικαλιστικά προνόμια να είναι για πολλά χρόνια έξω από τις σχολικές αίθουσες.
  • Μεταθέσεις και αποσπάσεις με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς να γίνονται από το ΚΥΣΠΕ με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Ίδρυση οργανικών θέσεων για όλα τα λειτουργικά κενά.
  • Υπηρεσιακές μεταβολές πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.
  • Διαφάνεια στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, ανοιχτές διαδικασίες με την παρουσία παρατηρητών.
  • Οι αιρετοί λογοδοτούν τακτικά τόσο στο σύλλογο όσο και στους συλλόγους διδασκόντων, εφαρμόζοντας τις συλλογικές αποφάσεις.
  • Η θέση των αιρετών να είναι ανακλητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου