ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τέλος των χαπιών; Ενα τσιρότο θα αρκεί!

το-τέλος-των-χαπιών-ενα-τσιρότο-θα-αρκε-804342

Δύο 20χρονοι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε φάρμακα. Εφηύραν «τσιρότο» με το οποίο οι ουσίες περνούν στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζουν το συκώτι-στομάχι

Για τους περισσότερους από εμάς, τα χάπια είναι ένα αναγκαίο κακό.

Δεν μας αρέσουν γενικά. Δεν μας αρέσει να τα καταπίνουμε και κυριότερα, δεν μας αρέσουν οι παρενέργειες που πολλές φορές έχουν, κάνοντας το στομάχι μας να ταλαιπωρείται και επιβαρύνοντας το συκώτι μας.

Για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους όμως, ή ασθενείς με καθημερινή εξάρτηση από τα φάρμακα, τα παραπάνω αρνητικά πολλαπλασιάζονται.

Ευτυχώς, δύο νέοι 21 ετών ήρθαν να προσφέρουν μία εναλλακτική προσέγγιση στην χορήγηση των απαραίτητων ουσιών.

O Shakir Lakhani

Ο Σακ Λαχάνι και ο Κίραν Σαράνι, δεν είναι δύο απλοί φοιτητές. Είναι δύο νέοι που διέπρεψαν στις σπουδές τους και που οι ανησυχίες τους αλλά και τα δικά τους ιατρικά προβλήματα, όπως οι αλλεργίες, τους ώθησαν να βρουν μία καλύτερη λύση στην χορήγηση φαρμάκων.

Απόφοιτος φαρμακευτικής ο ένας και επιδημιολόγος ο άλλος, συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο και μοιράστηκαν τις ιδέες τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μία πατέντας που έχει συναρπάσει τον ιατρικό κόσμο αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρίες, με την Bayer να προστίθεται στον κύκλο των υποστηρικτών τους.

O Keean Sarani

Οι δυο τους εφηύραν ένα τσιρότο με ειδικές -πατενταρισμένες- χημικές ουσίες, που επιτρέπουν την χορήγηση-διάχυση δραστικών φαρμακευτικών ουσιών, με άμεσο τρόπο στον οργανισμό χωρίς να απαιτείται κατάποση.

Η εφεύρεσή τους μοιάζει να έχει ιστορική σημασία. Οχι μόνο για την ευκολία των ληπτών ασθενών αλλά και επειδή, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, πολλά φάρμακα κόβονται στις δοκιμές από τον οργανισμό FDA (τον αντίστοιχο ΕΟΦ) επειδή προκαλούν ενοχλήσεις στο στομάχι και επιβαρύνουν υπέρμετρα το συκώτι.

Οι δύο επιστήμονες, δημιούργησαν την εταιρία Avro Life Science και με αρκετά εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους από επενδυτές που πιστεύουν στο όραμά τους, ετοιμάζονται να αποκαλύψουν το πρώτο τους φάρμακο σε τσιρότο που θα αφορά τις εποχικές αλλεργίες. Μια ενόχληση που έχουν και οι ίδιοι και ήταν αυτή που τους οδήγησε στην επιστημονική τους δημιουργία.

του Χρήστου Δασκαλόπουλου
thetoc.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου