ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την καταγωγή των hobbits

αρχαιολόγοι-ανακάλυψαν-την-καταγωγή-9229

Επίσης όμως αποκαλύφθηκε πως οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ζούσαν στις Φιλιππίνες πριν από 700.000 χρόνια!

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων φαίνεται πως βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζούσαν στις Φιλιππίνες πριν από 700.000 χρόνια δηλαδή – εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε ή υποθέταμε μέχρι σήμερα.

Στο νησί Luzon των Φιλιππίνων ανακαλύφθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία αλλά και τα οστά ενός σφαγμένου ρινόκερου, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον πρώιμο, όπως φαίνεται, αποικισμό της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, και βάσει των ευρημάτων της ομάδας των αρχαιολόγων, οι άνθρωποι που κατοικούσαν το συγκεκριμένο νησί 700.000 χρόνια πριν, συνδέονται στενά τον Homo Erectus, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Η νέα μελέτη του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, πέραν των ανωτέρω παρουσιάζει και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Φαίνεται να αναθεωρεί την ύπαρξη-καταγωγή των μικροσκοπικών «hobbits».

«Υποθέτουμε πως οι πρόγονοι των “hobbits” ήρθαν από τον βορρά και όχι ταξιδεύοντας ανατολικά μέσω της Ιάβας και του Μπαλί» λέει ο δρ. Gerrit van der Bergh, παλαιοντολόγος του πανεπιστημίου το Wollongongn, το οποίο μετέχει στην έρευνα.

Ανασκαφές στο νησί Flores όπου βρέθηκε σκελετός “hobbit” (Homo floresiensis)

Η επιστημονική ονομασία για αυτούς του μικροσκοπικούς προγόνους του ανθρώπου είναι Homo Floresiensis καθώς αρχικά εντοπίστηκαν από επιστήμονες στο νησί Flores της Ινδονησίας, το οποίο βρίσκεται 1.200 μίλια νότια του νησιού Luzon όπου είχαμε την τελευταία ανακάλυψη.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν πως οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις Φιλιππίνες, καθώς δεν διέθεταν σκάφη για να ταξιδέψουν. Η υπόθεση αυτή όμως ανατράπηκε το 2003 όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος σκελετός “hobbit” μαζί με άλλους σκελετούς από γειτονικά νησιά.

Η εκτίμηση λοιπόν σήμερα, όπως γράφει ο Independent, είναι πως οι πρόγονοι του ανθρώπου έφτασαν στο νησί από τον βορρά, μεταπηδώντας από την ηπειρωτική χώρα στη Luzon και σε άλλα νησιά μέχρι που έφτασαν στην περιοχή της νότιας Ινδονησίας. Συνεπώς μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στο Luzon και των “hobbits” που έζησαν εκεί.

Homo floresiensis

Όσο για το πώς οι άνθρωποι διέσχισαν τη θάλασσα μεταξύ των δύο νησιών, ο δρ van den Bergh και η ομάδα του πιστεύουν ότι είναι απίθανο να κατασκεύασαν σχεδίες. Αντίθετα, εκτιμούν πως ο τρόπος μετακίνησής τους ήταν πολύ διαφορετικός…

Όπως λέει «μπορεί να τους παρέσυρε κάποιο τσουνάμι. Αυτά τα τυχαία γεγονότα είναι πιθανότατα και αυτά που ευθύνονται για τέτοιου είδους μετακινήσεις ανθρώπων και ζώων» υπενθυμίζοντας και τις περιπτώσεις ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι που εκδηλώθηκε το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το ίδιο εκτιμάται πως έχει συμβεί και με πολλά ζώα που έχουν βρεθεί σε περιοχές της ΝΑ Ασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου