ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα στρεσογόνα γεγονότα προκαλούν πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

τα-στρεσογόνα-γεγονότα-προκαλούν-πρό-387915

Tα στρεσογόνα γεγονότα είναι ικανά να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά αρκετά χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.320 άτομα που είχαν αναφέρει στρεσογόνα γεγονότα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και είχαν υποβληθεί σε τεστ μνήμης και σκέψης. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν 58 ετών.

Ως στρεσογόνα γεγονότα θεωρήθηκαν καταστάσεις, όπως η απώλεια εργασίας, ο θάνατος τέκνου, το διαζύγιο ή η ανατροφή από γονιό με προβλήματα αλκοολισμού ή χρήσης ουσιών γενικότερα.

Από την εργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσα περισσότερα τέτοια στρεσογόνα γεγονότα είχε αναφέρει κανείς, τόσο χειρότερη γνωστική λειτουργία είχε μετέπειτα στη ζωή του.

Μάλιστα, σε ότι αφορά τα άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν βιώσει 60% περισσότερα τέτοια επώδυνα συμβάντα από τα άτομα καυκάσιας καταγωγής, με αποτέλεσμα κάθε τέτοια κατάσταση να αντιστοιχεί σε τέσσερα χρόνια γνωσιακής γήρανσης.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι γνωστό πως τα παρατεταμένο στρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη σκέψη μετέπειτα. Όμως δεν είναι προς το παρόν αποδεδειγμένο ότι τα στρεσογόνα γεγονότα μπορούν να συντελέσουν σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας.

Να σημειωθεί πάντως πως άλλες μελέτες έχουν δείξει πιθανή σχέση μεταξύ στρες και χρόνιας φλεγμονής. Η τελευταία θεωρείται ότι επιταχύνει την εκδήλωσης της άνοιας. Όμως, οι επιστήμονες τονίζουν πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια σωστή διατροφή μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, ακόμα και για όσους περνούν δύσκολες καταστάσεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου