ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με δέρμα ψαριού θεραπεύουν βαθιά εγκαύματα στη Βραζιλία

με-δέρμα-ψαριού-θεραπεύουν-βαθιά-εγκα-453096

Ερευνητές στη Βραζιλία πειραματίζονται εδώ και καιρό με μια περίεργη, αν όχι ανορθόδοξη πρακτική αντιμετώπισης και αποκατάστασης πολύ σοβαρών εγκαυμάτων.

Ενώ διεθνώς χρησιμοποιούνται παγωμένο δέρμα χοίρου ή ακόμη και ανθρώπου ως επιθέματα στους κατεστραμμένους από την φωτιά ιστούς, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της Βραζιλίας αυτές οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται λόγου του μεγάλους κόστους τους και οι εγκαυματίες δένονται με γάζες οι οποίες όχι μόνο εμποδίζουν την αποκατάσταση των ιστών και καθιστούν επίπονη την διαδικασία επούλωσης.

Επιστήμονες στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σεάρα, στη Βόρεια Βραζιλία ανακάλυψαν ότι το δέρμα ενός ψαριού του γλυκού νερού, μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των εγκαυμάτων. Πρόκειται για το ψάρι με την ονομασία Τιλάπια το δέρμα του οποίου – όπως θεωρούν οι ερευνητές – μπορεί να διατηρήσει ενυδατωμένη την καμμένη περιοχή του ανθρωπίνου δέρματος και να την αποκαταστήσει γρήγορα χάρη στο κολλαγόνο που διαθέτει προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό από μολύνσεις στις οποίες οι εγκαυματίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί απευθείας πάνω στο δέρμα ανθρώπων που υπέστησαν βαθιά εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και ως προς την αποκατάσταση του δέρματος αλλά και ως προς την ταχύτητα επούλωσης.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου