ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μειωμένη νοημοσύνη έχουν οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε μόλυβδο

μειωμένη-νοημοσύνη-έχουν-οι-άνθρωποι-515554

Οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη ως μεσήλικες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ακόμα και πέντε μικρογραμμάρια μολύβδου ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο δείκτη νοημοσύνης.

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ααρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για 565 άτομα 38 ετών από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη πριν μερικές δεκαετίες.

Ελήφθησαν υπόψη και συσχετίσθηκαν αναλύσεις αίματος για μόλυβδο που είχαν κάνει τα άτομα αυτά σε ηλικία 11 ετών, καθώς επίσης στοιχεία από πρόσφατα τεστ νοημοσύνης και δεδομένα για την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κατάστασή τους.

Όσοι σε παιδική ηλικία είχαν επίπεδα μολύβδου άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά dl στον οργανισμό τους, είχαν κατά μέσο όρο 4,2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ως ενήλικοι. Επιπλέον, εκείνοι που είχαν εκτεθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα μολύβδου, είχαν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο προνομιούχα επαγγέλματα ως ενήλικοι.

Για κάθε 5 μικρογραμμάρια ανά dl επιπλέον μολύβδο στο αίμα κατά την παιδική ηλικία, μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 1,6 μονάδες ο δείκτης νοημοσύνης σε ηλικία 38 ετών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο με χειρότερες σχολικές επιδόσεις τους. Ο μόλυβδος, προτού η βενζίνη γίνει αμόλυβδη, συσσωρευόταν σταδιακά στο σώμα και η επίπτωση του αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαρκεί επί δεκαετίες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου