ΕΛΛΑΔΑ

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία -Ενστάσεις για Κουφοντίνα και ελληνικές ταυτότητες

η-έκθεση-του-στέιτ-ντιπάρτμεντ-για-την-749616

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθειάζει τη συνεργασία της Αθήνας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επισημαίνει τα προβλήματα με τις ελληνικές ταυτότητες, αλλά και τις ενστάσεις για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία για το 2017, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει αρχικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2017, αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και κάνοντας συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία».

Ομως, σημειώνει και φέτος ότι «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στην ταυτότητα.

Παράλληλα εκφράζεται και η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τον Νοέμβριο του 2017- έτος που αφορά η έκθεση- το στέλεχος της «17Ν» πήρε για πρώτη φορά άδεια. «Παρά τις ενστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο της φυλακής υψηλής ασφαλείας της Ελλάδας έδωσε για πρώτη φορά άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα», επισημαίνει η έκθεση.

Ακόμη, αναφέρει ότι το 2017 έγιναν στη χώρα μας τρομοκρατικές επιθέσεις μικρής κλίμακας, από εγχώριες οργανώσεις. Κάνει αναφορά στην αποστολή τρομοδεμάτων, την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ, όπως και την έκρηξη βόμβας έξω από τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και στην Ευελπίδων.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι παρέμεινε η ανησυχία εξαιτίας της φύσης των συνόρων της Ελλάδας «ιδιαίτερα δεδομένης της πρόκλησης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Έξι άτομα υπεύθυνα για τις επιθέσεις του 2016 σε Παρίσι και Βρυξέλλες πέρασαν από την Ελλάδα», σημειώνεται.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου