ΕΛΛΑΔΑ

To παρασκήνιο με τη σύλληψη των δύο τούρκων στρατιωτικών

to-παρασκήνιο-με-τη-σύλληψη-των-δύο-τούρ-755827

Άγνωστα περιστατικά γίνονται πλέον γνωστά, με αφορμή και τη σύλληψη δύο Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Μελισσοκομείου στις Φέρες.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, από την αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, όμως το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, ύστερα από τη δημοσιότητα που έλαβε.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για τη σύλληψη ενός Τούρκου και αρκετά αργότερα έγινε γνωστό ότι οι συλληφθέντες είναι δύο.

Όπως αναφέρει το thrakinea.gr, oι Τούρκοι, ένας υπαξιωματικός κι ένας αξιωματικός υποστήριξαν ότι χάθηκαν. Στην περιοχή της σύλληψής τους πάντως, η παρουσία αγροτών – κτηνοτρόφων και στρατού είναι έντονη. Αυτή μάλιστα η έντονη παρουσία δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα χάνονταν ως δια μαγείας ελληνικές σημαίες από ιστό που υπάρχει στο σημείο.

Τις σημαίες σίγουρα δεν τις έπαιρνε ο άνεμος, καθώς τα Μποφόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή δεν ήταν αυξημένα. Το θέμα πάντως απασχόλησε αρκετά και πλέον δύσκολα θα ξαναχαθεί σημαία από τον άνεμο, καθώς η άμεση αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ελληνικός στρατός είναι σε απίστευτα μεγάλη ετοιμότητα.

Η ετοιμότητα μάλιστα του στρατού, έχει φανεί πολλαπλά σε περιστατικά που έχουν σημειωθεί από τη στιγμή της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές την 1η Μαρτίου από Τούρκους μέχρι και τις ώρες που πέρασαν.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί πραγματικά βρέθηκαν με το δάχτυλο στη σκανδάλη και σ’ όλους ξύπνησαν μνήμες όχι μόνο από το πρόσφατο περιστατικό στις Καστανιές, αλλά και από μία παλαιότερη υπόθεση, το θάνατο του Ζήση Καραγώγου, αποτέλεσμα τουρkικών πυρών, στην όριο γραμμή στις Φέρες το 1986.

Το περιστατικό της σύλληψης, έγινε πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος, ενημερώθηκε από τα πρώτα κι όλας λεπτά. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σχετικά με την τύχη των δύο Τούρκων στρατιωτικών θα γίνονταν γνωστή, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, καθώς όλα έδειχναν ότι η απόφαση θα ήταν υψηλού πολιτικού επιπέδου, ειδικά μάλιστα μετά τα όσα έχουν προηγηθεί στα σύνορα των δύο χωρών. Επιπλέον ήταν άγνωστο το πως πέρασαν δύο Τούρκοι τα σύνορα.

Τελικά αποφασίστηκε να επιστραφούν και οι δύο άμεσα στην πατρίδα τους και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να υπάρχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί παρόντες, στο βαθμό όμως (αριθμητικά) που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το thraki Νεα, ήταν στο σημείο της παράδοσης στις τουρικές αρχές των δύο στρατιωτικών, σεβόμενο όμως ότι πρόκειται για συνοριακή περιοχή και τις ιδιαίτερες συνθήκες, παρακολουθούσε από την πρέπουσα απόσταση τη διαδικασία.

Την ώρα που η σύλληψη των Τούρκων είχε πάρει διαστάσεις και κορυφώνονταν η ένταση, οι Τούρκοι έκλεισαν τα σύνορα στους Κήπους. Συγκεκριμένα στις 15:30 και για μία ώρα περίπου δεν επιτρέπονταν σε οχήματα να περάσουν τα τουρκικοελληνικά σύνορα, ενώ από την Ελλάδα προς την Τουρκία η κίνηση πραγματοποιούνταν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα.

Η ενέργεια των Τούρκων προκάλεσε κάποια ανησυχία στις ελληνικές αρχές, όμως μόλις αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, οι ρυθμοί στους Κήπους επέστρεψαν στους κανονικούς ρυθμούς.

Για περίπου μισή ώρα έκλεισαν τα σύνορα την ώρα παράδοσης των δύο στρατιωτικών, όπως ήταν και λογικό, προκειμένου να αποτραπεί η παρουσία οποιουδήποτε δεν είχε σχέση με το σημείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων στρατιωτικών ήταν υποδειγματική προς τους δύο κρατούμενους.

Αποκλεισμένο παρέμεινε και το Δέλτα του Έβρου, καθώς απογορεύονταν η πρόσβαση μέχρι να απομακρυνθούν από το σημείο και να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί.

Το ΓΕΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: thrakinea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου