ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: «100 ακόμα περιοχές στην Ελλάδα σαν το Μάτι»

λέκκας-100-ακόμα-περιοχές-στην-ελλάδα-σ-774607

Οι σφοδροί άνεμοι, ο ελάχιστος χρόνος αντίδραση και οι πολεοδομικές παραβάσεις ήταν οι παράγοντας που κατέστησαν τη φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι σε παγίδα θανάτου για 96 ανθρώπους, όπως αναφέρει το πόρισμα που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας προειδοποίησε ότι φαινόμενα σαν αυτό της φωτιάς στο Μάτι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%», είπε και πρόσθεσε ότι σαν το Μάτι υπάρχουν ακόμα 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

«Ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής», είπε ο κ. Λέκκας και τόνισε πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες, όπως και ότι πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και σχετικά μαθήματα και στα σχολεία.

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα»,είπε.

Κίνδυνος για σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σχολίασε και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει έναν σεισμό αυτού του μεγέθους, μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει.

«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός», είπε και κατέληξε:

«Οι μεγάλες αλήθειες πονάνε. Όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου