ΕΛΛΑΔΑ

Ρώσος πρέσβης: Απογοήτευση οι κινήσεις της Αθήνας

ρώσος-πρέσβης-απογοήτευση-οι-κινήσει-793475

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής». Οι δηλώσεις έγιναν στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. …» αναφέρει ο Ρώσος πρέσβης με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη την δήλωση της Μ. Ζαχάροβα και υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

H «κρίση» στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες αλλά και την τοποθέτηση της Μόσχας περί πιέσεων που δέχτηκε για αυτή την απόφαση η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζεται.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών και η απόφαση της Μόσχας να ακυρώσει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα. Επιπλέον, η Μόσχα έχει αποφασίσει αλλά δεν έχει ανακοινώσει «αντίμετρα» για τις απελάσεις ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αναφορικά με την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα είχε αποφασίσει να χαμηλώσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου το συμβάν «λήξαν», ωστόσο η ένταση πήρε και πάλι διαστάσεις μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ που οδήγησε σε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και ανακοινώσεις και τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα επανήλθε ανακοινώνοντας την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, κάτι που οδήγησε εκτάκτως τον Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο άνδρες επί μιάμιση ώρα συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, ωστόσο οι εξελίξεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν..

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας διευκρίνισαν ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τη ρωσική πρεσβεία η οποία διέψευσε υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, επικαλούμενη παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στην ανάρτησή της η πρεσβεία της Ρωσίας σημειώνει: «Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): “Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο”».

Τι ανέφερε η ρωσική πρεσβεία για την ακύρωση της επίσκεψης

Τη σχετική δήλωση έκανε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Aντρέι Μάσλοφ ο οποίος σημείωσε ότι ακυρώνεται η επίσκεψη του αξιωματούχου που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο τόσο η ημερομηνία όσο και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν.

«Είχαμε ήδη πει ότι θα ακολουθήσουν αντίμετρα. Δεν γνωρίζει πότε, ούτε τον ακριβή αριθμό, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική θα υπάρξουν αντίποινα» δήλωσε ο Α. Μασλόφ.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση να μην εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, έστειλε από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη που παρέθεσε σε εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει, τόνισε πως δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πάντως πως αν υπήρξε παρέμβαση από τη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά. Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω κρίση, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει κάποιοι να επιδιώξουν την πολιτική της εκμετάλλευση, συνδέοντας το σκεπτικό του με τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου