ΕΛΛΑΔΑ

Οικιακές βοηθοί και αποκλειστικές νοσοκόμες στη σπείρα των διαρρηκτών

οικιακές-βοηθοί-και-αποκλειστικές-νο-6326

«Παρακλάδι» της γεωργιανής μαφίας του… Vor V Zakone (Κλέφτης εντός Νόμου), του 62χρονου αρχηγού Dato Kutsaisi, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, και είχε συλληφθεί το 2015 σε βίλα στο Μαρούσι, εξάρθρωσαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 21 άτομα, ενώ συγκατηγορούμενοι είναι ακόμη 22 άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να ενέχονται σε 70 περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ερευνάται ακόμα η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Πριν από μερικές μέρες μέλος της σπείρας σταμάτησε στην οδό Λένορμαν το όχημα που οδηγούσε γυναίκα. Με την απειλή όπλου μπήκε σε αυτό και μετά από μία πορεία έως την Κηφισιά έβγαλε από το όχημα την οδηγό του και έφυγε με αυτό.

Τα μέλη της σπείρας σχημάτιζαν ομάδες των 3-5 ατόμων, χρησιμοποιούσαν τρία νόμιμα οχήματα, συντρόφων τους, και προσέγγιζαν τους στόχους. Κριτήρια της επιλογής τους ήταν ο βαθμός δυσκολίας της διάρρηξης και η απουσία ενοίκων. Προκειμένου μάλιστα να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.

Προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό επικαλούμενοι τουριστικούς λόγους και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους. Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου