ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος των ανέμων η χώρα: Πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος [εικόνες]

στο-έλεος-των-ανέμων-η-χώρα-πτώσεις-δέν-154942

Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 10 μποφόρ, από το απόγευμα της Τετάρτης.

Χωρίς ρεύμα έμεινε περιοχή του Γέρακα στην Αττική λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης Μαλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τοπικά βλάβες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από πτώση δέντρων στα καλώδια.

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας των ανέμων, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, έπεσαν δέντρα και διάφορα αντικείμενα, ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν πτήσεις, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας οδηγός φορτηγού στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου.

Μεγάλο αριθμό κλήσεων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβει σε 28 περιπτώσεις για κοπή δένδρων και σε 38 περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες και πινακίδες. Κλήσεις δέχθηκε επίσης, η Πυροσβεστική σε Σέρρες, Γιαννιτσά και Χαλκιδική.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” ακυρώθηκαν 8 πτήσεις, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι θυελλώδεις ανέμοι στάθηκαν αιτία για τραυματισμό οδηγού φορτηγού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Όταν επιχείρησε να κατέβει από το όχημα, η πόρτα του φορτηγού έκλεισε από τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον μετέφερε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πρόγνωση της ΕΜΥ, οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Στη Λάρισα

Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην πόλη της Λάρισας, αλλά και ευρύτερα στον νομό. Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών σε Τύρναβο, Αμπελώνα, Φαλάνη, Δασοχώρι και Άνω Αιγάνη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο.

Στους Αγίους Αναργύρους μία κολόνα της ΔΕΗ πήρε φωτιά και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην Αμυγδαλέα ένα μαντρί καταστράφηκε όταν ο δυνατός αέρας παρέσυρε την οροφή του.

Προβλήματα από την πτώση αντικειμένων καταγράφονται στην πόλη της Λάρισας τις τελευταίες ώρες, καθώς οι άνεμοι έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ κάποια αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από την πτώση δέντρων.

πηγη φωτό onlarissa

Επίσης, κάτοικοι της Λάρισας κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύσει στο κέντρο της πόλης, καθώς ξεκόλλησε μία τέντα διαμερίσματος στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και υπήρξε κίνδυνος να πέσει στο πεζοδρόμιο.

πηγή onlarissa

Σημειώνεται, πως από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς δέχεται συνεχώς κλήσεις για αντικέιμενα που ενδέχεται να πέσουν και να προκαλέσουν ζημιές.

πηγή onlarissa

O αέρας θρυμμάτισε τζαμαρία Πηγή onlarissa

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Κέντρο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, οι άνεμοι που πλήττουν την Λάρισα έφτασαν έως και 8 μποφόρ, ενώ αναμένεται να υπάρξει εξασθένηση μετά τις 19:00.

Τραυματισμός στην Πάτρα

Από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο στην Πάτρα τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ζημιές στις «Ομπρέλες»

Ζημιές στο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται τοποθετημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην πόλη. Λόγω των ισχυρών ανέμων «λάσκαρε» μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει.

πηγή φωτό ΑΠΕ

«Η διεύθυνση κατασκευών θα δει το έργο και θα το επισκευάσει» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γεώργιος Ζογγολόπουλος», Άγγελος Μωρέτης, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το έργο θα πρέπει να φτιαχτεί σωστά, ώστε να μην αλλοιωθεί και να μην είναι επικίνδυνο λόγω του μεγάλου βάρους τής κάθε ομπρέλας».

Το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται τοποθετημένο στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας. Πρόκειται για μία εικαστική σύνθεση από ανοξείδωτο χάλυβα, που αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη από το 1997.

Ζημιές στα Χανιά

Ζημιές στο κολυμβητήριο Χανίων, ειδικότερα στον χώρο της 50άρας πισίνας, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με μεγάλη ένταση στην πόλη.

πηγή haniotika nea

Όπως ανακοίνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων (ΝΟΧ), λόγω των ανέμων προκλήθηκαν φθορές στο ισοθερμικό κάλυμμα (κουβέρτα) που σκεπάζει τη μεγάλη πισίνα, μέρος του οποίου ξηλώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΟΧ, «το ένα μέρος της “κουβέρτας” που σκεπάζει την 50άρα πισίνα έχει ξηλωθεί στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα μετά από προσπάθειες που έγιναν να δεθεί με σκοινί στα κάγκελα που βρίσκονται στις εξέδρες του κολυμβητηρίου».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «μόλις κοπάσει ο αέρας, θα γίνει προσπάθεια να μαζευτεί και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Ιταλία, από όπου αγοράστηκε για να γίνει η αποκατάσταση».

Eπίσης καταστροφές καταγράφηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια στην περιοχή

Σε ισχύ το απαγορευτικό

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, όπως και στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστά είναι τα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου και Αγ. Μαρίνας-Νέων Στύρων, ενώ από τη Ραφήνα εκτελέστηκε μόνο το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσας-Αιδηψού, Γλύφας-Αγιόκαμπου, Βόλου-Σποράδων και Καβάλας-Πρίνου.

Στη γραμμή Κεραμωτής-Θάσου, από τις 2.30 τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται μόνο κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης πιθανόν να αρχίσουν να εκτελούνται δρομολόγια από τις 3μμ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνης-Ζακύνθου και Κυλλήνης-Κεφαλλονιάς. Κανονικά εκτελούνται από τις 2μμ τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου