ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

νέα-κόντρα-τσίπρα-μητσοτάκη-στη-βουλή-160371

Σκληρή αντιπαράθεση έλαβε χώρα στη Βουλή από το μεσημέρι της Δευτέρας με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.00, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

Ο πρωθυποργός υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται στο τέλος ενός μεγάλου και δύσκολου δρόμου, σημειώνοντας ότι τελειώνουν τα μνημόνια. Υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η υποστήριξη της ρύθμισης για τις απεργίες και οι αιχμές προς το ΚΚΕ για… χιλιαστική λογική και αναμονή της… Δευτέρας Παρουσίας. Από τη μεριά του ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε εφ’όλης της ύλης, μιλώντας για κυβέρνηση-οπερέτα και μεγάλα ψέματα του πρωθυπουργού, ενώ σκληρή ήταν και η απάντηση του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον Αλέξη Τσίπρα. «Μόνος σας είπατε ότι λερώνετε τα χέρια σας για να μείνετε στην εξουσία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Τσίπρας: Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στο ΚΚΕ χωρίς να το κατονομάζει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να περιμένει… Δευτέρα Παρουσία σαν τους χιλιαστές.

Θα κριθούμε από την ιστορία ανέφερε ο κ. Τσίπρας που επισήμανε ότι σήμερα γίνεται ορατό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα αφήνει πίσω της τη δυσκολότερη και πολλαπλώς επιζήμια περίοδο που έζησε η Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια και θα διαρκούσε περισσότερο αν ο λαός δεν είχε στείλει στην αντιπολίτευση τα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση. «Από την ώρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση αντιπολιτεύονται έχοντας ανοικτό το κουτί της Πανδώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προέβλεπε πως δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις ότι θα έρθει ο κόφτης, ότι η χώρα όδευε προς τα βράχια, κλπ. Προβλέπατε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά λέτε ότι είναι εκλογική χρονιά. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει ως σύμβουλο χειρομάντη ή μέντιουμ αλλά σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Καιρός να αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Εχοντας στο τιμόνι αυτούς που εσείς προεξοφλούσατε ότι θα την οδηγήσουν στα βράχια. Οτι και να λέτε η χώρα ανακάμπτει η οικονομίας της σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς δεν είχατε δει στα χρόνια που κυβερνούσατε.

Η ανεργία έχει μειωθεί και καταγράφεται ρεκόρ δεκατίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, η απόδοση των ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδο του 2016. Και αυτή η θετική προοπτική αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το προσεχές διάστημα. Στόχος μας μετά την αξιολόγηση να μπούμε στη συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ανέφερε ο κ.Τσίπρας

«Υπήρξαν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις από την πλευρά μας»

«Κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Κι αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να βγούμε από αυτό το πλαίσιο το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο λέγοντας ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Εμείς και όχι εσείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει εμβληματικά νομοσχέδια για υγεία εργασιακά που δεν άπτονται των προαπαιτούμενων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο και ρώτησε ” γιατί μέσα σε 40 χρόνια δεν είχατε καταφέρει να το υλοποιήσετε;”.

Εσεις μιλάτε για μεταρρυθμίσεις και αναγορεύεστε σε μεγάλους μεταρρυθμιστές είπε και κατηγόρησε τα κόμματα ότι μέσα στα χρόνια κατάφεραν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το κόψιμο των συντάξεων. Μίλησε για το θέμα των αδειών και των κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επικαλέστηκε την θετική διάταξη να προηγούνται οι εργαζόμενοι στην ικανοποίηση των απαιτήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει.

Μίλησε για τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει σήμερα και σε αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. «Εμείς δεν έχουμε μόνο στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά έχουμε όραμα η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαίκο κράτος δικαίου, χωρίς πολυνομία και γραφειοκρατία που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δηλαδή για τα οικογενειακά επιδόματα είπε ότι υπήρξε μεγάλη και στρεβλή κριτική. Επικαλέστηκε το επιχείρηση του εξορθολογισμού των επιδομάτων και τόνισε πως οι 730 χιλιάδες οικογένειες από τις 800 χιλιάδες θα δουν σημαντική αύξηση έως και διπλασιασμό. Κι εξήγησε ότι οι πολύτεκνοι θα λαμβάνουν τα επιδόματα παιδιού επί κάθε Χ παιδί.

Υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθούν τα ζευγάρια που θέλουν κάνουν ένα παιδί και δεύτερο παιδί. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με ψηφοθηρικούς λόγους είχαν δομήσει τα οικογενειακά επιδόματα.

Ειδικά για τις 100 χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους που όπως είπε θα δουν και αυτοί μικρές αυξήσεις. Αναγνώρισε ότι μια μικρή κατηγορία θα δει μειώσεις αλλά επανέλαβε πως η κυβέρνηση εντός του 2018 και μετά από έλεγχο θα αποκαταστήσει το πρόβλημα. Για τη ρύθμιση που αφορά την κήρυξη των απεργιών μίλησε για «παραπλάνηση» η οποία μπορεί κάποιους να βοηθάει αλλά δεν βοηθάει την αλήθεια.

Αναφερόμενος στην ιστορία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το θέμα των απεργιών και του συνδικαλιστικού νόμου έριξε βέλη κατά της ΓΣΕΕ ότι το 2015 είχε φωνή και στήριξε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αλλά δεν είχε στόμα και μιλιά όσο διαρκούσε η μάχη της κυβέρνησης να αποτρέψει το lock out την απελευθέρωση των απολύσεων. Εξηγώντας την ρύθμιση για τις απεργίες υποστήριξε πως δεν λέει ότι τα μισά μέλη του σωματείου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας αλλά ότι πρέπει να παρίστανται ώστε η γενική συνέλευση να έχει απαρτία. Και θύμισε ότι αυτή η διάταξη δεν αφορά σωματεία της ευρύτερης έκτασης όπως όπως πχ της Αττικής.

Μαθήματα στο ΚΚΕ για την αριστερά και τις απεργίες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να κάνει και… μαθήματα αριστεροσύνης στο ΚΚΕ για το θέμα των απεργιών. Δεν αλλάζει ο τρόπος απόφασης για τις απεργίες επέμεινε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος πρωτίστως στο ΚΚΕ που του ασκεί και την μέγιστη κριτική και πίεση για το θέμα.

Δεν θέλω να μείνω άλλω και δεν θα καταγγείλω άλλο τη στάση τςη ΓΣΕΕ γιατί θα ήταν υπερβολή από το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ που πέχει μια ξεχωριστή άποψη για το ότι η ΄χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ και την ευρωζώνη αλλά θέλω να καταγγείλω ψευδές και ανήθικο ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση της απεργίας. Και το ασύστολο ψεύδος ότι η κυβέρνηση ικανοποεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ. Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ γνήσιων εκφραστών του ΣΕΒ και των δανειστών να σας πουν τη θέσης τους

Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια στον εργατικό κόσμο. Το δικαίωμα στην απεργία ιερή κατάκτηση ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια σειρά από στοιχεία για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και τις θέσεις εργασίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν απέδρασε αλλά δίνει μάχη για τους εργαζόμενους. Και προκάλεσε την πτέρυγα του ΚΚΕ να σκεφτεί τι θα συνέβαινε στα εργασιακά «αν παρέμεναν αυτοί» εννοώντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Την επόμενη φορά που στελέχη σας θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν δεν χρειάζονται κάμερες και σπασμένες τζαμαρίες μόνο διάλογος χρειάζεται αν η έννοια σας είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αυτό κάνει τόσο νευρικούς κάποιους που προσβάλλονται. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Μπροστά μας είναι το μεγάλο στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης παραγωγής πλούτου και αύξησης των μισθών στην αύξηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια άλλη εποχή. Και θα το καταφέρουμε σε πείσμα και όσων βρίσκονται εκ δεξιών μας και εξ’ αριστερών μας.

Μητσοτάκης: Τα ψηφίζετε όλα για να μην χάσετε την καρέκλα σας

Αν είστε ακόμη στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις με άλλοθι το θέμα του χρέους, σημείωσε από τη μεριά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Εχουν μεγαλώσει οι ανισότητες οι φτωχοί έγιναν περισσότερο και φτωχότεροι. Προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία.Πριν απο εσάς η χώρα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο και τώρα γιατί την λέξη κολοτούμπα.

Ακόμη και αυτό ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις – δεν ξέρω ακόμη αν είναι υφυπουργός – έπρεπε να χυδαιολογήσει για ομάδες για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και αυτός που τον ανέχτηκε. Είναι ο καθρέφτης αυτής της κυβέρνησης. Επικίνδυνης ασόβαρης, τυχοδιωκτικής, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Τον έντιμο δρόμο της παραίτησης δεν τον γνωρίζετε. Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν αλλά τα ψηφίζετε όλα για να μην χάσετε την καρέκλα σας.

Ο αρχηγος της ΝΔ θυμίζοντας την φράση του Ντάισελμπλουμ « η ζωή μας έγινε ευκολότερη με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο» κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν ντρέπονται και αν έχουν λίγη τσίπα. Όσα ψέμματα και αν λέτε όλοι ξέρουν ότι γίνονται πλεστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Κάνετε σοου με τους τραπεζίτες και δρομολογείτε πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο. Η εφορία έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε περισσότερους από 1 εκατ. συμπολίτες μας. Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Κατορθώσατε ένας στους δύο Έλληνες να χρωστά στο κράτος. Παρόλα αυτά συνεχίζετε ακάθεκτη την καταστροφική σας πολιτική. Καμαρώνετε για τη μείωση του δείκτη ανεργία ενώ μειώνεται με μισθούς πείνας και μαζική φυγή νέων ελλήνων στο εξωτερικό.

«Αντί να μειώσετε τους φόρους, φέρνετε επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ. Αποφασίζετε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης… Είναι ολοένα και περισσότεροι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν για 360 ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που εσείς καμαρώνετε για την μείωση της ανεργίας » τόνισε.

Ο αρχηγός της ΝΔ επικαλέστηκε και στοιχεία της Εργάνης για να αποτρέψει τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι αντιστράφηκε η τάση για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. «Τα ίδια ψέματα μας είπε και ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις. Μας είπε ότι τις απέτρεψε… Μπορεί στη φαντασία του. Μόνο που σε σχετικό άρθρο, απελευθερώνετε τις απολύσεις. Μπορεί να εξαπατήσετε για άλλη μια φορά τους βουλευτές σας αλλά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ξεχάστε τους. Η πολιτική σας συνεχίζει να διώχνει επενδύσεις. Δείχνετε ότι προτιμάτε να μοιράζετε την φτώχεια.

Τον Αύγουστο μας περιμένει ένα άτυπο μνημόνιο προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φορτώσατε τη χώρα με 5 δισ. πρόσθετα μέτρα για να κλείσετε τη δεύτερη αξιολόγηση… Αυτό το άτυπο νέο μνημόνιο, επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα. Δεν εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια…» σημείωσε.

Είναι άδικο και το κάνατε πράξη

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ως σωστό βήμα ότι δίνονται επιδόματα στο πρώτο παιδί αλλά χαρακτήρισε λάθος την περικοπή των επιδομάτων για τους τρίτεκνους. «Περικόπτετε τα επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Είναι λιγότεροι και για εσάς δεν μετράνε. Ανήκουν στη μεσαία τάξη, που έχετε στοχοποιήσει ανελέητα…» είπε.

Παραφράζοντας το σλόγκαν από τα σχετικά κυβερνητικά σποτ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε « είναι άδικο και το κάνατε πράξη». Ανατρέχοντας στα όσα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με τους πολύτεκνους παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τις περικοπές στα επιδόματα των πολυτέκνων με την υπόσχεση να τα δει στο μέλλον.

«Αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση». υποσχέθηκε. Για την επίμαχη ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο κήρυξης των απεργιών επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για την διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη της απόφασης.

Από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας

Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι δεν έκανε καμιά αναφορά στη διάταξη που προβλέπει νέα καζίνο. Και χαρακτήρισε ντροπή την ρύθμιση που προβλέπει ότι τα καζίνο μπορούν να δίνουν δάνεια μέχρι και 50.000 στους παίκτες τους. «Κρυμμένη μέσα στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει μία διάταξη ντροπής, που επιτρέπει στα ίδια τα καζίνο δάνεια στους πελάτες. Τα ξέρετε αυτά που ψηφίζετε ή τα ακούτε από εμένα πρώτη φορά; Κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο στην Ελλάδα και εσείς δίνετε την άδεια στα καζίνο… Από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας» είπε αιχμηρά. Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους και αυτοί είναι στα κανάλια και στα καζίνο. Ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών για ποιο λόγο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέος μηχανισμός φοροελέγχου πέρα από την μη ελεγχόμενη από το κράτος ΑΑΔΕ.

Για Σκοπιανό: Είστε κυβέρνηση-οπερέτα

Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία, βάζετε τη χώρα σε νέους και μεγαλύτερους κινδύνους. Το βλέπουμε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Είστε κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος.Και άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Εχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία που ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας. Γι αυτό και ο ελληνικός λαός δεν σας εμπιστεύεται στο θέμα της ονομασίας.

Η χώρα έχει εθνική γραμμή όπως χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να υπερασπιστεί το κεκτημένο αυτό. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αποσπασματική λύση. Και ο υπουργός Οικονομικών και ο κ. Γαβρόγλου δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ονοματίζουν την Μακεδονία. Στην Ελλάδα έχουμε κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει τη χώρα και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα. Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να ενημερώσει και την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για όσα συζητώνται. Δεν είναι σοβαρό ο Καμμένος το πρωί να λέει εμπιστεύεται τον Κοτζιά το μεσημέρι ότι θέλει δημοψήφισμα και το βράδυ να αδειάζει τον εαυτό του.

Είστε μια κυβέρνηση σκορποχώρι…και όλοι μαζί θα φύγετε. Ολα αυτά γίνονται για να υπηρετηθεί ο αυτοσκοπός να μείνουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος στην εξουσία, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Βολές Κουτσούμπα σε Τσίπρα

«Μόνος σας είπατε ότι λερώνετε τα χέρια σας για να μείνετε στην εξουσία» σημείωσε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιό του προς τον πρωθυπουργό: «Η ικανότητά σας να αντιστρέφετε την πραγματικότητα είναι παροιμιώδης».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε τόσο στις ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση των απεργιών όσο και στους πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη προς το δημόσιο, καθώς και σε άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «τους καλύτερους υπηρέτες του κεφαλαίου, των τραπεζών και των εφοπλιστών».

Τόνισε παράλληλα ότι το μοναδικό μέλημα του αρχηγού της κυβέρνησης είναι η παραμονή του στην καρέκλα, απαντώντας έτσι στα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός ότι ο συμβιβασμός του 2015 ήταν απόφαση μη απόδρασης, αλλά και μάχης με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

«Η πολιτική απατεωνιά έχει κοντά ποδάρια και αυτό ακριβώς αποδεικνύει και το πολυνομοσχέδιο στο οποίο ωφελημένο είναι το κεφάλαιο και χαμένοι οι εργαζόμενοι» είπε ο κ. Κουτσούμπας

Προέβλεψε πάντως ότι η πολιτική εξαπάτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό και πως τα χαμόγελα θα σταματήσουν αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι οι οικονομικοί και οι ψυχροί συντελεστές που τσακίζουν τους εργαζομένους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε για υποκρισία την κυβέρνηση αναφορικά με τις απεργίες διότι υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζει συνειδητά τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί εντός των επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει στο σφυρί τα σπίτια της εργατικής τάξης.

Ο γγ του ΚΚΕ μίλησε και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προβλέποντας ότι αργά ή γρήγορα θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Αναφερόμενος τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων ζήτησε επίσημη ενημέρωση καταγγγέλοντας πάντως την κυβέρνηση ότι κάνει γυροβολιές στα Βαλκάνια ως βαποράκι του ΝΑΤΟ.

Γεννηματά: Νέο παραμύθι της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση. Έκανε λόγο για νέο παραμύθι της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και για διγλωσσία στο ζήτημα των Σκοπίων.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με το σκίσιμο του μνημονίου μ΄ ένα άρθρο , το παράλληλο πρόγραμμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει και προκαταβολικά ψηφίσει 4ο μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα, περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, επιτροπεία μέχρι το 2060 και δέσμευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτική τους, χωρίς καν να “βρέξουν τα πόδια τους”.

Ως φαίνεται το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά».

Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε σε ανοιχτό μέτωπο και με το λαϊκισμό και με τη συντήρηση. Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και οι εκφραστές της, με όποιον μανδύα και αν εμφανίζονται», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τη χάραξη Εθνικής Γραμμής για να μην επανέλθει ξανά η κρίση στο μέλλον. «Αυτό απαιτεί νέα προοδευτική πρόταση και εμείς θα την προωθήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να σταματήσουν το blame game, όπως είπε, με στόχο το εσωτερικό τους ακροατήριο.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η προοδευτική παράταξη δεν θα συμμετάσχει σ΄αυτό το παιχνίδι και θα τοποθετηθεί επίσημα όταν η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής της.

Ακόμη ανέφερε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν δώσει όσα ζήτησαν οι δανειστές. «Ξεπουλάτε και τα ασημικά. Ψηφίζετε τα πάντα με τα δύο χέρια», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι προβάλλει η αληθινή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ . «Είστε το συγκυριακό σύμπτωμα της κρίσης», είπε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας το γεγονός πως έδωσαν ό,τι δεν τόλμησαν να ζητήσουν οι δανειστές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι με το πολυνομοσχέδιο σφραγίζει το τέλος της εποχής της αυταπάτης. «Το ψέμα ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τη κρίση , έστω και καθυστερημένα, έπεσε με κρότο με την δημοσιοποίηση της εσωτερικής έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Σφοδρή ήταν η κριτική της κ. Γεννηματά για τη ρύθμιση που αφορά στους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι βγαίνει και η πρώτη κατοικία καθώς και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα .

Θεοδωράκης: Με τις παλινωδίες στο Σκοπιανό θα οδηγηθούμε σε εθνική ήττα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με το Μακεδονικό προκαλούν την αίσθηση ότι θα οδηγηθούμε σε μια εθνική ήττα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέδωσε την ευθύνη τόσο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και στον υπουγργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ειδικά για τον τελευταίο ανέφερε με σκωπτική διάθεση ότι τέλειωσε τις μεταμφιέσεις με τις στολές του στρατού και έχει πάει στα βεστάρια του τσιρκου.

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης λύσης με συνθετικό το όνομα Μακεδονία υπό τον όρο ότι οι γείτονες θα αφήσουν πίσω τις αλυτρωτικές τοους διεκδικήσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εσωτερικά ζητήματα επικεντρώνοντας στα θέματα ασφάλειας.

Μίλησε για τα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και στα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Χαρακτήρισε μάλιστα, υποκρτική ( «πλάκα με κάνεις» είπε) την απόφαση του υπουργού Παιδείας να θέσει πρόεδρο της επιτροπής για την εξάλειψη των φανομένων χουλιγκανισμού στα ΑΕΙ τον Νίκο Παρασκευόπουλο, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που όπως υπενθύμισε άνοιξε την πόρτα σε όσους κατάδικους είχαν πλούσιους δικηγόρους.

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση Ζουράρη, χαρακτήρισε τον ρόλο του διακοσμητικό στο υπουργείο Παιδείας, αφού όπως αποκάλυψε αυτούς τους 14 μήνες είχε υπογράψει 19 τυπικές αποφάσεις.

Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί τους ηλεκτρονικούς όταν την ίδια στιγμή επιμένει στις κάλπες στις εκλογές στα ΑΕΙ.

«Καταλαβαίνουμε όμως γιατί διότι στα ΑΕΙ κυριαρχούν οι φίλιες δυνάμεις ενώ στους πλειστηριασμούς οι δυνάμεις Λαφάζανη» δήλωσε.

Για τις απεργιες είπε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα έχουμ ισχύ όταν αποκτήσουν δύναμη.

Για τα επιδόματα ανέφερε ότι η μείωση τους σε τρίτεκνους με τρία παιδιά με εισόδημα 25.000 δεν είναι δίκαιο μέτρο

Λεβέντης: Θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας

Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε ο πρόεδρος της Eνωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Λεβέντης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει».

Παράλληλα ο Βασίλης Λεβέντης σχολίασε την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ότι «η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα» και αναρωτήθηκε: «Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;». Χαρακτήρισε δε την παραπάνω τοποθέτηση, ως «ομολογία ειλικρίνειας» ενώ αναρωτήθηκε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Eνωσης Κεντρώων υποστήριξε, ότι ο ίδιος παλαιότερα, πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης». O κ. Λεβέντης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη σε πολιτικά θέματα, καίτοι αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ιεράρχες προσκείμενοι στην ακροδεξιά».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ άσκησε σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, υποστηρίζοντας ότι «το 1992 υπήρξε αδιαπραγμάτευτος πατριωτισμός». Τέλος, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε, ότι «εάν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα τα υπογράψει και αυτός όλα και επειδή έχει υποσχεθεί επενδύσεις που δεν θα μπορεί να τις φέρει, θα πέσει σε 7 μήνες».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου