ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια ανησυχία για το βρεφικό γάλα με σαλμονέλα. Ανακοινώσεις από ΕΟΦ

παγκόσμια-ανησυχία-για-το-βρεφικό-γάλ-200760

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, για παρτίδες προϊόντων βρεφικού γάλακτος που βρίσκονται σε κατάσταση ανάκλησης, λόγω της πιθανότητας να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα. Στο κατάλογο των παρτίδων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί το θέμα και σήμερα θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε, ότι «τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα». Αναρωτιέται όμως «αν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα», αφήνοντας αιχμές για την διάθεση προϊόντων βρεφικού γάλακτος από τα super market.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μαζική ανάκληση γαλάτων βρεφικής ηλικίας που παράγει ο όμιλος Lactalis, τα οποία προορίζονταν όχι μόνο για τη γαλλική αγορά αλλά και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Οι ποσότητες που θα ανακληθούν είναι «τεράστιες», παραδέχτηκε ένας εκπρόσωπος του ομίλου ενώ σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας έχουν αρρωστήσει 26 βρέφη από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η ανάκληση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν. Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου