ΕΛΛΑΔΑ

Telegraph για Μόρια: Το βρώμικο μικρό μυστικό της Ευρώπης

telegraph-για-μόρια-το-βρώμικο-μικρό-μυστικό-τ-201642

Το βρώμικο μικρό μυστικό της Ευρώπης βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη με ελαιόδεντρα, περιτριγυρισμένο από συρματόσχοινα και σε χώρους με πολλά σκουπίδια. Ετσι περιγράφει το κέντρο προσφύγων στη Μόρια η εφημερίδα Telegraph

Στο ελληνικό νησί της Λέσβου φιλοξενούνται 7.000 ανθρωποι από περισσότερα από δώδεκα έθνη, οι οποίοι στοιμάζονται σε ένα χώρο που προοριζόταν να φιλοξενήσει μόλις 2.000 κατοίκους.

Τώρα, δύο χρόνια μετά την είσοδο ενός εκατομμυρίου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη , οι συνθήκες διαβίωσης καθίστανται ακόμα πιο απαράδεκτες, καθώς φτάνει ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Πολλοί από αυτούς είναι συριακές και ιρακινές οικογένειες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη Raqqa και το Mosul μετά την απελευθέρωση των πόλεων από το Isil.

Το κένρο στη Mόρια είναι επισήμως κλειστό για τους δημοσιογράφους, αλλά η Telegraph μπόρεσε να μπεί και να ανακαλύψει ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό του, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η άνοδος στις αφίξεις από τον Σεπτέμβριο, υπήρξε διπλάσια από τον Αύγουστο.

Ακολούθησαν αλλα 2.300 άτομα τον Οκτώβριο και 2.000 τον Νοέμβριο.

Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των αφίξεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους έγκυες, νεογέννητα, παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, με πιθανό να μείνουν όλο το χειμώνα.

Ο χώρος είναι γεμάτος με άδεια δοχεία φαγητού, χρησιμοποιημένες παιδικές πάνες, πλαστικά μπουκάλια και κόκαλα από κοτόπουλα.

Πολλές γυναίκες, ζητούν πάνες για ενήλικες καθώς φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα το βράδυ. «Έχω βρεθεί σε κέντρα στη Μέση Ανατολή και την Ασία και δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Είμαστε στην Ευρώπη και αυτό είναι απαράδεκτο» λέει εκπρόσωπος της Oxfam.

Το νησί έχει γίνει ένα τεράστιο κέντρο κράτησης. Ένας ασθενής πρόσφατα μου είπε ότι “η Μόρια είναι μικρή φυλακή, το νησί είναι μια μεγάλη φυλακή”. Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα, δηλώνει η Άρια Δανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου