ΕΛΛΑΔΑ

Πονοκέφαλος στην ΕΛ.ΑΣ. από νέο χτύπημα της σπείρας των ATM

πονοκέφαλος-στην-ελ-ασ-από-νέο-χτύπημα-224246

Aυξάνονται ραγδαία οι επιθέσεις σε ΑΤΜ με τη μέθοδο διαρροής αερίου, με τις αρχές να κάνουν λόγο πλέον για σπείρα που πλέον έχει αρκετά πετυχημένα «χτυπήματα» και έχει επεκτείνει τη δράση της. Nέο χτύπημα συνέβη σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, στην οδό Αμαρουσίου στην Λυκόβρυση. Οι δράστες, αν και επιχείρησαν να ανατινάξουν το μηχάνημα, δεν κατόρθωσαν να πάρουν τα χρήματα και έφυγαν άπραγοι.

Μόλις χθες σημειώθηκαν δύο νέες εκρήξεις σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Ομάδα κακοποιών στις 2 τα ξημερώματα «χτύπησε» στο Πολύδροσο της Φωκίδας και στα λουτρά της Ωραίας Ελένης, με τη μέθοδο διαρροής αερίου. Ειδικότερα την πρώτη περίπτωση οι δράστες πήραν μαζί τους 42.000 ευρώ που ήταν μέσα στο ATM. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι δράστες επεκτείνουν τη δράση τους στην περιοχή καθώς μέχρι τώρα είχαμε ανατινάξεις ATM στην περιοχή της Αταλάντης. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ακόμη μία έκρηξη αυτή τη φορά σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Πέραμο, αυξάνοντας τον αριθμό των πρόσφατων- αντίστοιχου τύπου- «χτυπημάτων». Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα όταν άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και κατάφεραν να αρπάξουν από την τράπεζα άγνωστο χρηματικό ποσό, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στο υποκατάστημα όσο και στο μηχάνημα. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ήδη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη να «σκιαγραφεί» τον τρόπο δράσης των δραστών και να συνθέτει ένα πρώτο «κάδρο» υπόπτων, κάνοντας λόγο για εμφάνιση νέας σπείρας.

«Πονοκέφαλος» στην ΕΛ.ΑΣ για την σπείρα των ΑΤΜ

Το χθεσινό περιστατικό προβληματίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. καθώς τα «χτυπήματα» σε ΑΤΜ είναι αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα. Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για μία νέα σπείρα που στοχεύει μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, θεωρώντας τα «ασφαλή» και ως προς τον τρόπο που γίνεται η ληστεία αλλά και ως προς την επικινδυνότητα που έχει η οποιαδήποτε απόπειρα σε κάποια περιοχή μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται καθώς οι δράστες κάποιες φορές δεν καταφέρνουν να φύγουν με τα χρήματα. Τα σενάρια που εξετάζουν στην αστυνομία για τις περιπτώσεις που οι ληστές φεύγουν με «άδεια χέρια» είναι δύο: είτε πρόκειται για αποτυχημένες απόπειρες, είτε είναι «χτυπήματα- πρόβες» που γίνονται για να «εξασκηθούν» οι ληστές στοχεύοντας σε κάποιο μελλοντικό- ενδεχομένως καλύτερο και πιο επικερδές- «χτύπημα».

Την προηγούμενη Δευτέρα σημειώθηκε ακόμη μία ισχυρή έκρηξη σε ΑΤΜ που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ επί της Λεωφόρου Καλυβίων στα Καλύβια. Οι δράστες στις 2:20 τα ξημερώματα ανατίναξαν το ΑΤΜ με σκοπό να αφαιρέσουν από το εσωτερικό τα κουτιά με τα χρήματα αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Από την έκρηξη μάλιστα έσπασαν τα τζάμια του σούπερ-μάρκετ όπου βρισκόταν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι έρευνες των αστυνομικών που ασχολούνται με την υπόθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ προσπαθούν να «δέσουν» το προφίλ των δραστών. Την ίδια ώρα μελετώνται εξονυχιστικά και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν είτε στις τράπεζες με τα ΑΤΜ είτε σε σημεία όπου υπάρχουν «αυτόνομα» τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, δηλαδή είτε σε σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα και ούτω καθεξής. Οι ληστές των ΑΤΜ φαίνεται πως επιλέγουν τις πρώτες πρωινές ώρες για να πραγματοποιούν τις – πετυχημένες και αποτυχημένες- ληστείες τους, καθώς εκείνη τη στιγμή υπάρχει ελάχιστη κίνηση στους δρόμους, έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν εν τάχει και καταφέρουν να πιάνουν στον ύπνο τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων.

Οι πιο πρόσφατες ληστείες σε ΑΤΜ και η χρήση αερίου

Αντιστοίχου τύπου έκρηξη σε ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο στην πρόσοψη του κτιρίου της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Τότε οι δράστες είχαν παροχετεύσει μείγμα αερίου με την μέθοδο «PLOFKRAAK»- που είναι αρκετά γνωστή στις αρχές και έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν- και μετά την έκρηξη που είχε προκληθεί κατάφεραν να αφαιρέσουν την κασετίνα με τα χρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Στις 28 Σεπτεμβρίου προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη σε ΑΤΜ στα Οινόφυτα. Τότε οι δράστες κατάφεραν να ανατινάξουν μηχάνημα της τράπεζας Πειραιώς, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου και διέφυγαν με 140.000 ευρώ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για τους ίδιους δράστες οι οποίοι έχουν επιχειρήσει να ανατινάξουν μηχανήματα άλλες τέσσερις φορές, χωρίς επιτυχία. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιουλίου του 2017 δύο δράστες εισέβαλαν σε καφετέρια και αφού ακινητοποίησαν τον υπάλληλο που βρισκόταν εκεί προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ που βρισκόταν στο εσωτερικό του καταστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγαν με μεγάλο χρηματικό ποσό.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου