ΕΛΛΑΔΑ

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών στην Μάνδρα

μακραίνει-ο-κατάλογος-των-νεκρών-στην-233982

Ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική από την θεομηνία, καθώς ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, στους επτά.

Ένας ακόμη ηλικιωμένος φέρεται να είναι αγνοούμενος σε υπόγειο στην οδό Παπαδιαμάντη.

Μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη Μάνδρα, στην οδό Αίαντος, ενώ νωρίτερα ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στην εθνική οδό Αθηνών-Θήβας στο 2ο με 3ο χιλιόμετρο σε αύλιο χώρο. Νεκρός είναι επίσης άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, μια ηλικιωμένη γυναίκα ηλικίας 101 ετών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Η νεκρή εγκλωβίστηκε στο σπίτι όπου έμενε μαζί με την οικόγενειά της. Οι υπόλοιποι πρόλαβαν να βγουν από το σπίτι όχι όμως και η ηλικιωμένη.

Λίγη ώρα αργότερα ανασύρθηκε νεκρός ένας 89 χρονος από το σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος στην ίδια περιοχή.

Αλλες δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο με συμπτώματα υποθερμίας ενώ έχει τραυματιστεί ένα οδηγός βυτιοφόρου. Οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών – Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσιο.

Στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο γίνεται καταμέτρηση κατοίκων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 340 κλήσεις για απεγκλωβισμούς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλείου έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση. «Όλες οι δυνάμεις είναι επί ποδός, έχουν γίνει δεκάδες απεγκλωβισμοί. Βρισκόμαστε στη φάση ενεργειών για να βοηθήσουμε και να σώσουμε ότι γίνεται» ανέφερε.

Εγκλωβισμένη και η δήμαρχος Μάνδρας

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη. Η κ. Κριεκούκη ανέφερε ότι “κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα”. “Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της” δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Στάθης Ραγκούσης, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ότι “η Μάνδρα έχει χαθεί, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, όλοι δρόμοι είναι ποτάμια, η στάθμη του νερού παραμένει στα δύο μέτρα”. Ο ίδιος είπε ότι “η περιοχή δεν έχει ηλεκτροδότηση, η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας έγινε χείμαρρος και παρέσυρε τη Μάνδρα, η Πυροσβεστική κατάφερε να απεγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στην περιοχή”.

Βιβλική καταστροφή

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή στη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα που καταγράφονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Κάτοικοι και οδηγοί εγκλωβίστηκαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε χειμμάρους. Κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες των περιοχών αυτών είναι σε απόγνωση. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκαντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας. 250 πυροσβέστες επιχειρούν σε 80 σημεία.

To πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Τόσκας θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή.

Τη βαθιά θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, μετά την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε, το πρωί, την περιοχή. Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν. «Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Στη Νέα Πέραμο, οδηγοί αλλά και κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους. Τεράστιες ποσότητες νερού έχουν κατέβει από το βουνό και όλοι οι δρόμοι της περιοχής έχουν μετρατραπεί σε χείμαρρο.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Η κατάσταση στην περιοχή Νεράκι είναι απελπιστική, το νερό κατεβαίνει σαν χείμαρος από το βουνό και έχει μετατρέψει την περιοχή σε λίμνη.

Περίπου 10 είναι τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Αγία Σοφία ενώ κάποια έπεσαν μέσα στο ρέμα. Κοντά στην σχολή Πυροβολικού έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο.

Mεγάλες καταστροφές σε Μάνδρα-Μαγούλα

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο κόμβος Θριασίου πλημμύρισε ιδιαίτερα γρήγορα. Η στάθμη του νερού ανέβηκε σχεδόν μέχρι τη γέφυρα και κινδύνευσαν οδηγοί αλλά και επιβάτες οχημάτων και λεωφορείου.

Τα οχήματα εγκλωβίστηκαν λίγο μετά τις 8 το πρωί.

Σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ οι πυροσβέστες έσπασαν το τζάμι για να βγάλουν τους επιβάτες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες. Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

«Σαν κοίτη ποταμού» την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Διακοπή της κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί από το 39ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού, στην Νέα Πέραμο, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στην νέα Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο, αφού στο 32ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την δεξιά και την μεσαία λωρίδα, ενώ στο 33ο χιλιόμετρο και στο 34ο χιλιόμετρο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Διακοπή της κυκλοφορίας και στο 2ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

φωτο από Αnt1

φωτο από facebook

Η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα από τη Δευτέρα συνεχίζεται. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ θα βρέχει και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου