ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινος συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

κόκκινος-συναγερμός-στην-ελασ-για-την-235137

Η πανευρωπαϊκή «κατασκήνωση» του τριήμερου φεστιβάλ εξέγερσης στην αίθουσα Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η δημοσιοποίηση για πρώτη φορά μιας «κρυφής» αλλά συνηθισμένης ανακοίνωσης-κάλεσμα για την στήριξη των πολιτών στις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, με το «πέταγμα μιας γλάστρας από το μπαλκόνι», είναι τα κύρια ζητήματα που ανησυχούν τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ατόμων μεταξύ των οποίων και ξένοι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι διαμένουν εκεί χρησιμοποιώντας υπνόσακους. Το φεστιβάλ, υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο οι αστυνομικοί είναι επιφυλακτικοί για αυτήν την εξέλιξη καθώς εκτιμούν ότι η αίθουσα θα παραμείνει υπό κατάληψη, όπως είχε γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, και το 2016.Οι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κτίριο να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρουν επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας, θα επιχειρηθεί και πάλι η «απομόνωση» των καταληψιών με την περιμετρική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, και αποτροπή ενίσχυσής τους από άτομα που θα συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης.

7.000 και «μυστικοί»

Σημειώνεται ότι στα μέτρα ασφάλειας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περίπου 7.000 αστυνομικοί, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τον περσινό, παρότι το 2016 λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, είχε ταξιδέψει στη χώρα μας ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στις συσκέψεις και επικοινωνίες με τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι πόρτες των πανεπιστημίων θα κλείσουν μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Το ίδιο θα συμβεί και στο Πολυτεχνείο, όταν ξεκινήσει η πορεία και το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα περιφρουρηθεί περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας, έχει ως βασική αρχή την απομόνωση ύποπτων ταραξιών και «καθοδήγησή» τους προς την περιοχή των Εξαρχείων. Περιλαμβάνει την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους. Στο μεταξύ σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

«Δώσε ‘πυρομαχικά’, Πέτα γλάστρες»

Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, ότι φυλλάδια που δίνονταν χέρι με χέρι στα Εξάρχεια, και προέτρεπαν στην βοήθεια των πολιτών στις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις δημοσιοποιήθηκαν και διαδικτυακά. Η Τακτική ανοικτή Συνέλευση Ενάντια στην Αστυνομική Κατοχή, με έδρα την αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου απεύθυνε κάλεσμα… αντίστασης στους κατοίκους των Εξαρχείων με τίτλο «ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».

Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συμμετέχοντας στην αντίσταση χτίζουμε τη συλλογική αυτοδιεύθυνση. … μπορείς κι εσύ:

– να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας ή και του σπιτιού σου σε αυτούς που καταδιώκονται από τους μπάτσους.

– να δώσεις πρόσβαση στην ταράτσα, για τους διαδηλωτές.

– να πετάξεις μια (άδεια) γλάστρα από το μπαλκόνι.

– να βγάλεις έναν κουβά με νερό για την εξουδετέρωση των χημικών.

– να προσφέρεις νερό, διάλυμα malox σε βαποριζατέρ (1/2 νερό) ή riopan στους πληγέντες από τα χημικά.

– να προσφέρεις πρώτες βοήθειες και προστασία στους τραυματίες.

– να βγεις στον δρόμο και να σταθείς απέναντι στους κρατικούς δολοφόνους.

– να επικοινωνήσεις με άλλους γείτονες και διαδηλωτές, να συγκεντρωθείτε και να συντονιστείτε.

– να συμβάλεις στην ανέγερση οδοφραγμάτων και στη διάθεση «πυρομαχικών» με ότι αχρείαστο αντικείμενο υπάρχει.

– να βιντεοσκοπήσεις τη δράση των κατοχικών μονάδων και να δημοσιοποιήσεις τις βαρβαρότητές τους σε μέσα αντιπληροφόρησης (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα διαδηλωτών).

– να εναντιωθείς σε προσαγωγές-συλλήψεις.

– να παρατηρείς την καθημερινή κίνηση της αστυνομίας και να μοιράζεσαι τις πληροφορίες με τους συναγωνιστές.

– να εμψυχώνεις όσους μάχονται.

– να κάνεις ότι άλλο μπορείς να φανταστείς για να συμβάλεις στον αγώνα.

– να οργανωθείς σε δομές αντίστασης και να συνδιαμορφώσεις τις συλλογικές στρατηγικές της.

ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ,

για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ανοιχτή Συνέλευση ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

(κάθε Δευτέρα 7 μμ Πολυτεχνείο)»

Μέτρα Τροχαίας

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 44η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 17/11/2017 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία-Τρόλεϊ). Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την Πρεσβεία των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου