ΕΛΛΑΔΑ

Οι έλληνες έφηβοι πίνουν πολύ, ειδικά στην επαρχία

οι-έλληνες-έφηβοι-πίνουν-πολύ-ειδικά-σ-281174

Η συστηματική υλοποίηση μιας πολιτικής πρόληψης και δραστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία, στην κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της ESBRA (European Society for Biomedical Research on Alcoholism- Ευρωπαϊκή Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας για τον Αλκοολισμό) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος, επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, είπε ο υπουργός Υγείας, ωστόσο παρατήρησε πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Μας προβληματίζει όμως το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της “βαριάς” κατά περίπτωση χρήσης ειδικά στην επαρχία. Και φυσικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η χαμηλή θέση της χώρας μας στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ( SDG’s) του ΟΗΕ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγειάς για το θέμα, ο Α. Ξανθός τόνισε πως το υπουργείο προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Όπως είπε «σχεδιάζονται, με χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης όλου του φάσματος των εξαρτήσεων ειδικά στην περιφέρεια, με κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (από οπιούχα και αλκοόλ), μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος) και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού-στόχου»

Ειδικά για το αλκοόλ, όπως επισήμανε, σχεδιάζεται η συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από αυτό. Κρίσιμο ρόλο, επίσης είπε, στην προσπάθεια αυτή μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγειάς και η προτεραιότητα στην πρόληψη και στην παρέμβαση σε επίπεδο κοινότητας, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και η δικτύωση των δομών της ΠΦΥ με τις αντίστοιχες της Ψυχικής Υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Τέλος, τόνισε την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας στο στόχο της μείωσης της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ και κατέληξε: «Συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με την ΕΕ και τον ΠΟΥ, για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως ανήλικοι και έγκυες, της σήμανσης τους με τις απαραίτητες πληροφορίες , τον αυστηρό έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την αναβαθμισμένη επιτήρηση του προβλήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου