ΕΛΛΑΔΑ

Το πλαίσιο της ρύθμισης για τις 120 δόσεις

το-πλαίσιο-της-ρύθμισης-για-τις-120-δόσει-319017

ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Μέρος του εισοδήματος με βάση το οποίο θα υπολογισθεί το ύψος και το πλήθος των δόσεων της νέας ρύθμισης για χρέη προς τα Tαμεία θα θεωρούνται οι καταθέσεις όσων αυταπασχολουμένων θελήσουν να ενταχθούν σ’ αυτήν, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το σχέδιο της υπό διαμόρφωση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση αυτή που θα αφορά την εξειδίκευση των όρων ένταξης στη ρύθμισης των 120 δόσεων για τους οφειλέτες των Ταμείων (με χρέη έως 20.000 ευρώ), θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα και θα βάζει έμμεσα “χέρι” στις καταθέσεις όσων αυταπασχολουμένων αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πιο συγκεκριμένα, πως η τελική μορφή της ρύθμισης θα προβλέπει πως οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό (από 20% έως 30%, σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι) του εισοδήματος -μαζί και των καταθέσεων- κάθε μήνα προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δηλαδή, στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα των επαγγελματιών -με βάση το οποίο θα προκύψουν οι μηνιαίες δόσεις- θα περιλαμβάνεται όχι μόνο το 1/12 των αποδοχών τους από την επαγγελματική δραστηριότητά τους και τα όποια έσοδά τους από την αξιοποίηση της περιουσίας τους (π.χ. ενοίκια), αλλά και το 1/12 των καταθέσεών τους στην τράπεζα.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία πεδία όπου καταγράφονται διχογνωμίες μεταξύ των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης και των Ταμείων:

-Το πρώτο πεδίο διαφωνιών είναι το αν θα ληφθεί τελικά υπόψη η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη για τον καθορισμό του ύψους και του πλήθους των δόσεων.

Στελέχη των Ταμείων (όπως άλλωστε και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών) τάσσονται ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υποστηρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο το εισόδημα, οι καταθέσεις και οι άμεσα ρευστοποιήσιμοι τίτλοι (π.χ. μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) και όχι η ακίνητη περιουσία.

-Το δεύτερο πεδίο στο οποίο καταγράφεται διαφωνία είναι η έκταση του «κουρέματος» των προσαυξήσεων και των προστίμων του χρεών.

Στελέχη των Ταμείων υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» 85% σε πρόστιμα-προσαυξήσεις ανεξάρτητα από το πλήθος των δόσεων. Αντίθετα, άλλα στελέχη υποστηρίζουν πως το «κούρεμα» να είναι κλιμακωτό με «οροφή» το 85% ανάλογα με το πλήθος των δόσεων. Δηλαδή, όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο να είναι το «κούρεμα».

-Το τρίτο πεδίο των διαφωνιών είναι το ποσοστό του εισοδήματος με βάση το οποίο θα προκύπτει η μηνιαία δόση.

Στελέχη των Ταμείων υποστηρίζουν ότι οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλλουν το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους ως μηνιαία δόση εξόφλησης των οφειλών προς τα Ταμεία. Άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού υποστηρίζουν ότι οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλλουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος ως μηνιαία δόση εξόφλησης των οφειλών τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου