ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα στην Αττική – απειλούνται σπίτια στο Σαλαμίδι

μάχη-με-τις-φλόγες-για-τρίτη-ημέρα-στην-356149

Ανεξέλεγκτη παραμένει για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Αττική. Συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής από το πρωί να ελέγξουν την φωτιά στη χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, ώστε να μην «περάσει» σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, απειλούνται σπίτια στο Σαλαμίδι, ενώ ήδη τρεις κατοικίες έχουν εκκενωθεί προληπτικά. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά στις περιοχές Μαλακάσα και Πολυδένδρι.

Στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου, επικεντρώνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων προκειμένου να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη καναντέρ και 6 ελικόπτερα.

Καμμένα σπίτια και δασικές εκτάσεις

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: «Πολύ κρίσιμη ώρα»

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε στην «Κ» ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι – μέτωπο και στον οικισμό Βλαστός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το απόγευμα της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου χαρακτήρισε «τεράστια» την αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι. Το μεσημέρι εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αναστάσεως, ενώ οι φλόγες απειλούν άμεσα σπίτια στον οικισμό Μετόχι.

Για «τραγική κατάσταση» έκανε λόγο, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. «Είναι τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη αγωνία. Μιλάμε για 300 – 400 σπίτια στο Μικροχώρι», τόνισε.

Υποστήριξε ότι οι φλόγες καίνε το δάσος στη χαράδρα ανάμεσα σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, ζητώντας περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς, όπως ανέφερε, η εστία είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο, βρίσκεται πλησιόν του οικισμού Βλαστός και κινείται πως το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.

Καταγγελίες για καθυστερήσεις από τις πρώτες ώρες

Ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περίεγραψε ότι από τις 16.20 της Κυριακής, που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Πολιτική αντιπαράθεση

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ.kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου