ΕΛΛΑΔΑ

Ξεχωριστή και εντυπωσιακή η πανσέληνος με μερική έκλειψη σελήνης [εικόνες]

ξεχωριστή-και-εντυπωσιακή-η-πανσέλην-365408

Η μαγεία της αυγουστιάτικης πανσελήνου ξεκίνησε. Η πιο δημοφιλής πανσέληνος συνδυάζεται φέτος με ένα σπάνιο φαινόμενο: Την μερική έκλειψη Σελήνης.

Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.

Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης.

Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.

Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23.

Η μέγιστη έκλειψη έλαβε χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου