ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση εντός και εκτός Μαξίμου για τα «βουνά» των σκουπιδιών

ένταση-εντός-και-εκτός-μαξίμου-για-τα-414827

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται από τις 10 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΠΟΕ ΟΤΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάσταση στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις είναι αποπινικτική. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, που παραμένουν συσσωρευμένοι επί ημέρες στους δρόμους αποτελούν πλέον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Το μπαλάκι πέφτει πλέον στο Μαξίμου για να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απέτυχε να λύσει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Ενταση επικράτησε λίγο πριν τις 10 το πρωί στην Ηρώδου Αττικού. Μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και συμβασιούχοι φώναξαν συνθήματα, ένας άνδρας βρέθηκε στο έδαφος. Η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές από το σημείο.

ΠΟΕ ΟΤΑ: Πιστεύουμε να βρεθεί μια λύση με τον πρωθυπουργό

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας τόνισε: «Με τον πρωθυπουργό έχουμε συναντηθεί σε πολύ δύσκολες εποχές στους δρόμους, θα καταλάβει την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήταν άσχημο το κλίμα. Πιστεύω θα βρεθεί μία καλή λύση. Πριν από τρία χρόνια, με δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι αυτός ο νόμος Ραγκουση, όπου δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πηγαίνουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα τον καταργήσει».

Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις αυξάνεται από τα 45 στα 50 έτη, ενώ έκανε λόγο και για λελογισμένη μοριοδότηση καθώς δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι αύριο το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους και εκτίμησε ότι όταν συμβεί αυτό τότε ο αριθμός των 2.500 κενών στην καθαριότητα ενδεχομένως να διπλασιαστεί. Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Ο υπουργός αποκάλεσε «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε ως ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Η τροπολογία δίνει περιθώριο στους Δήμους για αποστολή νέων οργανογραμμάτων έως τις 31 Ιουλίου και δυνατότητα απασχόλησης των υφιστάμενων συμβασιούχων καθαριότητας – που έληγαν οι συμβάσεις τους 7 Ιουνίου – σε συνιστώμενες ή κενές θέσεις μέχρι την έκδοση προσωρινών πινάκων διοριστέων από το ΑΣΕΠ και το αργότερο έως

Στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης γίνεται λόγος για την ύπαρξη ξαιρετικού λόγου δημόσιας Υγείας. Αυτό μάλιστα θα είναι και το επιχείρημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που θα έχει στις 10 το πρωί της Τρίτης με την ομποσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών είχε συναντηθεί και με την ΠΟΕ- ΟΤΑ αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη . Ο κ. Σκουρλέτης δηλωσε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι αναλαμβάνει και την ευθύνη για την συνταγματικότητα της ρύθμισης που κατέθεσε το βράδυ στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία Σκουρλέτη

Ειδικότερα σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με την τροπολογία προβλέπονται:

-Οι ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση και μέχρι τις 31-7-2017 τις σχετικές αποφάσεις τροποποιήσεις των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας τους ύστερα από εκτίμηση των οργανικών αναγκών αυτών σε κάθε είδος ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα.

-Σε περίπτωση σύστασης νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες Καθαριότητας απαιτείται να έχει προηγηθεί βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις σχετικά με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου.

-Καθορίζεται η βαθμολόγηση της εμπειρίας του Τακτικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία και προσαυξάνονται κατά πέντε έτη τα σχετικά όρια ηλικίας διορισμού για τις εν λόγω προσλήψεις.

-Οι οικείοι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις είτε σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πάντως όχι πέραν της 31-3-2018 Να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις το προσωπικό που παρείχε ήδη τις σχετικές υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι τις 7-6-2017. Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας δεν επιφέρει μεταβολές στο χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσελήφθησαν οι απασχολούμενοι στις εν λόγω θέσεις

Εδω μπορείτε να δείτε την τροπολογία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου