ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Συμφωνία διεξόδου- Κυριάκος: Φέρνουν διαρκή λιτότητα

τσίπρας-συμφωνία-διεξόδου-κυριάκος-φ-426731

Ενα ιδιότυπο debate για την συμφωνία του Εurogroup και τι σημαίνει για την χώρα και την οικονομία έκαναν Τσίπρας και Μητσοτάκης το με διάγγελμα ο πρώτος και συνέντευξη ο δεύτερος.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δικαιωμένος για την τακτική του – « πήραμε αυτό που δικαιούμασταν» – και με το σύνθημα του Ομπάμα « ναι μπορούμε» επέμεινε ότι η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση του οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια το 2018.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος είχε ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. «Είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα. Τί θα γίνει το ΄23 μπορούμε ίσως να το ξαναδούμε» τόνισε.

Τσίπρας: πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε αυτά που ζητούσε στο χθεσινό Eurogroup εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του. «Χθες ήταν μετά από πολύ καιρό μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μετά από πολλή υπομονή φτάσαμε σε αποτέλεσμα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν. Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου», τόνισε. Ενώ πρόσθεσε ότι στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται οι αναγκαίες δεσμεύσεις για βιώσιμο χρέος, πλεονάσμα περί το 2%, 15ετής επιμήκυνση ωριμάνσεων και ρήτρα ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική δέσμευση της απόφασης αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. «Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω επίγνωση των θυσιών. Δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά ώρα να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την ισονομία. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της αναξιοπιστίας. Το σήμα προς τους επενδυτές έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα προς τα μέσα πρέπει να είναι ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας οφείλει να εξηγήσει στη Βουλή τι κέρδισε

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πανηγυρίζει και να ακολουθήσει το παράδειγμα του υπουργού Οικονομικών που ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του και βέβαια ο κ. Τσίπρας έχει την υποχρέωση όπως ζήτησα σήμερα εγγράφως να έρθει άμεσα στην βουλή να ενημερώσει την βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα εξέφρασε ενστάσεις για το αν η χώρα είναι έτοιμη για να βγει να δανειστεί από τις αγορές.

«Για να βγει η χώρα στις αγορές θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό να είχε ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία δεν την έχει με την σημερινή κυβέρνηση.»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι ήταν λάθος να συνδέσει την αξιολόγηση με την ρύθμιση του χρέους.

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για την συμφωνία αυτή και δυστυχώς για την χώρα πέρασε από κάτω. Είχαμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αποφύγαμε την καταστροφή αλλά δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους έλληνες 5 δις ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Για πέντε χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.»

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή, να ενημερώσει τα κόμματα και να γίνει απολογισμός των δύο ετών.

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για να προσθέσει ότι διαψεύστηκαν- η αξιολόγηση έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Απέτυχε ο κ.Τσίπρας, απέτυχε και η χώρα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου