ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Μυτιλήνης – Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι

σεισμός-61-ρίχτερ-ανοιχτά-της-μυτιλήνης-432145

Τέσσερις τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε σπίτια είναι ο απολογισμός του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Η σεισμική δόνησε σημειώθηκε στις 15:28 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές στη νότια Λέσβο.

Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα.


(Σχολείο στο χωριό Βρίσα)

Ακολούθησε σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στις 15:34 στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Βίντεο από καταστροφές στην Προύσα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέβασε μήνυμα στο twitter, αφού βρισκόταν στο νησί την ώρα του σεισμού:

Πανικός και στην Τουρκία -«Σκέφτηκα ότι θα πεθαίναμε»

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, στη Σμύρνη και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Ολοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.


Σεισμολόγοι: Αναμένεται ακολουθία μετασεισμών

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων. Ο σεισμός είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και πολλούς μήνες διότι βρίσκεται σε διέγερση.

Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτίως του Πλωμαρίου είναι εστιακού βάθους 11 χλμ που προϊδεάζει για μετασεισμική ακολουθία αλλά είναι ευτύχημα ότι το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο.

Νεότερα από την τουρκική ακτογραμμή αναφέρουν πως ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αλλά οι τοπικές αρχές δεν μιλούν για ζημιές. Ανησυχία και στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά που βρίσκεται 450 χλμ μακριά από το επίκεντρο.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Μυτιλήνη

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λήμνο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου