ΕΛΛΑΔΑ

«Αγριες νύχτες» στο Μενίδι και φόβος για αιματηρά αντίποινα

αγριες-νύχτες-στο-μενίδι-και-φόβος-γ-433118

Αιματηρά αντίποινα προς τις «ύποπτες» οικογένειες από τα γλέντια των οποίων μπορεί να προέρχεται η «αδέσποτη» σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή του 11χρονου Μάριου, και την πολιτική εκμετάλλευση της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή από ακροδεξιά στοιχεία φοβούνται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τη στιγμή που αξιωματικοί της αστυνομίας διέρρευσαν τις υποψίες τους και προσδιόρισαν τους πιθανούς υπαίτιους του θανάτου του άτυχου παιδιού, η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό και μία σπίθα μπορεί να δυναμιτίσει το τεταμένο κλίμα με ακαθόριστες, ίσως και αιματηρές συνέπειες.

Σοβαρά δείγματα αυτής της συνεχιζόμενης έντασης δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως αυτό της Κυριακής. Τα «προεόρτια» καταγράφηκαν το Σάββατο όταν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εκατοντάδων κατοίκων και γονέων στη Λ. Δημοκρατίας στο Μενίδι, ακολούθησε πορεία προς τις οδούς Μόρνου και Αθ. Μπόσδα, όπου μία ομάδα περίπου 30-40 νεαρών που φορούσαν κουκούλες «αυτοδίκησε» εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες, με στόχο την οικία γνωστής οικογένειας Ρομά, η οποία το επίμαχο βράδυ «γλεντούσε» την μη προφυλάκιση μελών της που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών.

Ένα 24ωρο αργότερα το σκηνικό έγινε ακόμη πιο «πολεμικό». Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ξεκίνησαν στην Πλ. Καράβου και κατέληξαν στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, ξεκίνησε η εκτόνωση της έντασης. Αρχικά μία ομάδα 200 ατόμων επιχείρησε να διασχίσει τη Λ. Δημοκρατίας και να κινηθεί προς τους οικισμούς των Ρομά. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Οι Ρομά, σύμφωνα με επικεφαλής αστυνομικούς, πυροβόλησαν στον αέρα από τους διπλανούς οικισμούς ως «ένδειξη δύναμης». Η ανησυχία εντείνεται καθώς ομάδες νεαρών προέβησαν σε καταδρομικές επιθέσεις παραδίδοντας στις φλόγες ένα σπίτι Ρομά στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Αναγεννήσεως. Λίγο πιο κάτω, Μπόσδα και Μόρνου, ήταν συγκεντρωμένοι Ρομά, επίσης οργισμένοι με τις επιθέσεις και στη μέση αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν μια «συνάντηση».

Στο μεταξύ στις 21:15, συρμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Αθήνα-Χαλκίδα, σύμφωνα με τον μηχανοδηγό δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έσπασαν δύο τζάμια του συρμού, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες της περιοχής, που στο πρόσφατο παρελθόν «χτυπούσαν στην πλάτη» τις κοινωνίες των Ρομά, προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους, τώρα έστω και πρόσκαιρα, μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου, στρέφονται εναντίον τους και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την καταπολέμηση της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Από τη μία μεριά, μερίδα κατοίκων προειδοποιεί ότι θα πάρει το νόμο στα χέρια της στην περίπτωση που η πολιτεία δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, και από την άλλη ομάδες Ρομά, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να μείνουν με «σταυρωμένα» τα χέρια, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον, στην περίπτωση του οποίου έστω και μια επιπλέον κηλίδα αίματος μπορεί εύκολα να μετατρέψει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο θάνατος του Μάριου αποτέλεσε την θρυαλλίδα της έκρηξης των κατοίκων της περιοχής, που όλοι είχαν να διηγηθούν μια… ιστορία εγκλήματος, της οποία ήταν μάρτυρες ή θύματα. Πολλοί ερχόντουσαν με κάλυκες και βολίδες όπλων στα χέρια. Αρκετοί δήλωναν ότι είχαν οπές από σφαίρες στα κεραμίδια και τις μπαλκονόπορτες των σπιτιών τους αλλά και στα αυτοκίνητά τους. Όλοι τους έκαναν λόγο για ανεπαρκή έως ανύπαρκτη αστυνόμευση, που οφείλεται στην έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού αλλά και σχεδιασμού αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που έχει χτυπήσει κόκκινο. Κάποιοι πιο ακραίοι ζητούσαν κρατική… επιδότηση προκειμένου να αγοράσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για να τα φορέσουν στα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά.

«Η Δυτική Αττική είναι μια εγκαταλειμμένη για χρόνια περιοχή με τεράστια προβλήματα όπου κανένας δεν είχε τολμήσει να πει καν τα προβλήματα, όχι να τολμήσει να λύσει προβλήματα. Εμείς αρχίσαμε και βγαίνουμε και κάνουμε έρευνες. Χθες 200 αστυνομικοί με ειδικές δυνάμεις έκαναν έρευνες. Τέτοιες έρευνες είχαν ξεκινήσει καιρό πιο πριν, όχι με αφορμή μόνο το περιστατικό αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι.

«Το θέμα των εγκαταλειμμένων περιοχών δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικής αντιμετώπισης. Έχει κοινωνικές προεκτάσεις και προσπαθούμε σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία να το δούμε στο σύνολο του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν λύνεται με επιχειρήσεις της μιας μέρας ή μόνο με αστυνομικές δράσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει πει ότι θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια σε 24 ώρες, ο κ. Τόσκας σχολίασε: «Αυτοί που λένε ότι θα καταργήσουν τα άβατα σε 24 ώρες να μας πουν κι εμάς τον τρόπο. Δεν είναι εύκολες υποθέσεις αυτά. Είναι για επικοινωνιακούς λόγους. Τα ψέματα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη δικαιώνεται αυτός ο οποίος προσπαθεί κι εμείς προσπαθούμε και έχουμε και σχέδιο».

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96», ο κ. Τόσκας έκανε λόγο και για διαφθορά: «Σ’ αυτές τις περιοχές καλλιεργήθηκε η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα συστηματικά για πάρα πολλά χρόνια. Και ξέρετε τα ναρκωτικά και τα όπλα ούτε φυτρώνουν εκεί πέρα: Από κάπου μπαίνουν και από κάπου βγαίνουν. Δεν είχε γίνει τίποτα. Ούτε πληροφόρηση υπήρχε ούτε τίποτα για αυτές τις περιοχές, για να μην πω ότι υπήρχε συνενοχή κάποιων κρατικών οργάνων με εγκληματίες αυτής της περιοχής.

Η νεότερη αλλά όχι ουσιαστική εξέλιξη σε επίπεδο ερευνών, όμως ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι η σύλληψη 23χρονου Ρομά, μέλους της οικογένειας που γιόρταζε τη μη προφυλάκιση συγγενών του που κατηγορούνταν για υπόθεση ναρκωτικών, ο οποίος ομολόγησε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα το βράδυ της Πέμπτης προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς αλλά με κυνηγετικό όπλο, το οποίο όμως δεν βρέθηκε.

Να επισημάνουμε ότι ο θάνατος του 10χρονου Μάριου προήλθε από βολίδα των 9 χιλιοστών. Να σημειωθεί ότι την δικογραφία της σύλληψης του ανέλαβε το τμήμα Ασφάλειας Μενιδίου, ενώ την έρευνα για τον θάνατο του Μάριου έχει η Ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα για κατοχή 6 και 3 καλύκων όπλων αντίστοιχα. Ο 23χρονος που είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά είπε στους αστυνομικούς ότι πυροβολούσε γιατί… γιόρταζε το γεγονός ότι οι συγγενείς του δεν προφυλακίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο νεαρός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σήμερα στον Ανακριτή.

«Αν δεν βρεθεί το όπλο και δεν υπάρξει επιβαρυντική κατάθεση μάρτυρα ή ομολογία, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο εντοπισμός των δραστών» αναφέρει αρμόδιος αξιωματικός. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, οι αστυνομικοί βρήκαν ανοικτές πόρτες και αναμμένες τηλεοράσεις ενώ σε κάποια βρίσκονταν μόνο έγκυες, ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, με τους άνδρες να έχουν εξαφανιστεί.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως τα όπλα που έριχναν άσκοπα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, από τα οποία εκτιμάται ότι έφυγε η μοιραία σφαίρα, έχουν εξαφανιστεί και μόνο από καθαρή τύχη υπάρχει ενδεχόμενο εντοπισμού τους. Επίσης, εκτιμούν πως ακόμη και αυτοί που τα κρατούσαν έχουν διαφύγει εκτός Αττικής, έως ότου «καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου