ΕΛΛΑΔΑ

Άγκυρα: Περιμένουμε από την Ελλάδα να μας πει πώς ξέσπασε η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

άγκυρα-περιμένουμε-από-την-ελλάδα-να-μ-522578

Απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, από την οποία προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές, ζητά του τουρκικό υπ. Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

«Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν την αιτία της πυρκαγιάς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η θλίψη της Τουρκίας για την καταστροφή.

Παράλληλα η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του τεμένους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο.

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου