ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Μανωλάδα: Κάνουν μάθημα στην αυλή μέχρι να τους φτιάξουν το σχολείο

ν-μανωλάδα-κάνουν-μάθημα-στην-αυλή-μέχ-533348

Το πρωί της Δευτέρας βρήκε τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ν. Μανωλάδας να κάνουν μάθημα στην αυλή του σχολείου τους.

Η κατάληψη συνεχίζεται, τα παιδιά δεν μπαίνουν στις μουχλιασμένες αίθουσες και οι γονείς μαζί τους συνεχίζουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης. Το σχολείο τους που καταστράφηκε από το σεισμό του 2008, στέκει ως φάντασμα και δίπλα οι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» λυόμενες αίθουσες που πλέον κρίνονται ακατάλληλες. Οι εικόνες με τα παιδιά να κάνουν μάθημα στην αυλή είναι γροθιά στο στομάχι για την τοπική κοινωνία, την Ηλεία του 2017, το υπουργείο Παιδείας….

Οι γονείς δηλώνουν να φτάσουν όπου χρειαστεί για να δικαιωθούν. Η Μαρία Μακρή, γονέας κοριτσιού της Α’ Δημοτικού τόνισε πως «… το πρόβλημα με το σχολείο δεν είναι σημερινό.

Είναι εννέα χρόνια τώρα. Έχουν τα ανίψια μου από εδώ, έχουν περάσει παιδιά που σήμερα είναι φοιτητές και σπουδάζουν. Το θέμα δεν έμεινε ποτέ έτσι, αλλά πλέον έφτασε η στιγμή που δεν βρίσκουμε άκρη με τη γραφειοκρατία και πρέπει να γίνει κάτι δυναμικό. Αποφασίσαμε ως γονείς και σύλλογος να κάνουμε κατάληψη του σχολείου. Κλείνει το σχολείο, τα παιδιά δεν μπαίνουν στις αίθουσες να κάνουν μάθημα μέχρι να μας δώσουν μια γραπτή απάντηση στο τι θα γίνει με το δικό μας ζήτημα. Τα έχουμε ξαναπεί δεν ξέρω τι άλλο να πούμε.

Προτιμούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι από το να κάνουν μάθημα σε αυτές τις αίθουσες. Για ανθρώπους εν έτη 2017. Είναι κρίμα. Μας κοροϊδεύουν τόσα χρόνια. Αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κινηθούμε πιο δυναμικά. Εξετάζουμε το επόμενο βήμα μας αν δεν έχει αποτέλεσμα η κατάληψη».

Εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ο Ανδρέας Σπατιώτης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους υπεύθυνους της κατάστασης που επικρατεί. «Το μπαλάκι των ευθυνών δεν μπορεί να συνεχίζεται για το θέμα μας. Όλες αυτές τις ημέρες που έχουμε ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια και το υπουργείο, αποποιούνται τις ευθύνες τους και τις επιρρίπτει στους άλλους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε βρεθεί οι πολίτες στη μέση από κάποιους που είναι ακατάλληλοι να διαχειρίζονται θέσεις και προνόμια που έχουν λάβει από το λαό και την πολιτεία. Ο λαός πληρώνει αδρά για να έχουν όλοι αυτοί τους παχυλούς μισθούς. Ουσιαστικά ο δήμος έχει μεγάλες ευθύνες αυτή τη στιγμή.

Η Περιφέρεια μας είπε πως δύο φορές έχουν στείλει ενημέρωση πως υπήρχαν χρήματα να διατεθούν από το ΕΣΠΑ, για κατασκευή σχολείου, και αυτά κατέληξαν στην Αιτωλοακαρνανία. Δυστυχώς ο νομός Ηλείας είναι ο τελευταίος των τελευταίων. Ντρέπομαι ειλικρινά και θλίβομαι για την κατάσταση αυτή. Εν έτη 2017 στο πιο πλούσιο χωριό του νομού, να κάνουν μάθημα τα παιδιά στην ύπαιθρο και κανένας από εκείνους που υποτίθεται είναι υπεύθυνοι να μην νοιάζεται να κάνει κάτι. Μπορούν να κάνουν με ένα τηλέφωνο τα πάντα. Ας προσέξουν πλέον οι πολίτες του δήμου ποιους ψηφίζουν για τοπικούς άρχοντες και βουλευτές. Όσο για τη σκέψη να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλης περιοχής σχολείο για μάθημα, αυτή να ξεχαστεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε προοιωνίζοντας δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου