ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η μεγάλη απόβαση των αγροτών στην Αθήνα

σήμερα-η-μεγάλη-απόβαση-των-αγροτών-στ-566519

Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 13.30 στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Συνάντηση από την οποία οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι, υποστηρίζοντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή, καλώντας «τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει εκ νέου ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τον αγροτικό τομέα.

«Θα πω όμως για ακόμη μία φορά», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, «ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Χανιά θα συμμετέχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας

Στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Σούδας, αγρότες μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και κτηνοτρόφοι, για να λάβουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πριν από την είσοδό τους στο πλοίο, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό με τα αιτήματα τους, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, «είμαστε ενεργοί στον αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Για το συλλαλητήριο της Αθήνας, αναχώρησαν περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι από το λιμάνι της Σούδας.

Δυναμικό παρών από τους αγρότες της Λάρισας

Δυναμικό παρών θα δώσουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και οι αγρότες του νομού της Λάρισας οι οποίοι οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής Μπλόκων.

Ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν

Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν εκτός από τον Σύλλογο Εργαζομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΑΔΕΔΥ (12 μ. – 15 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.

Το παρών θα δώσει και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου