ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα με τσουχτερό κρύο

εβδομάδα-με-τσουχτερό-κρύο-568113

Εκτεταμένο πεδίο επιφανειακών υψηλών πιέσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών αυτές τις ημέρες από τη Ρωσία και τη Σιβηρία , επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στη χώρα μας θα συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμα οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και ασθενή – παροδικά φαινόμενα βροχής – χιονόνερου στα πολύ πεδινά. Παράλληλα θα υπάρξουν και λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Αντίθετα ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνει καλός με τις θερμοκρασιακές συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το ανατολικό ηπειρωτικό τμήμα.

Aπό την Πέμπτη άνοδο της θερμοκρασίας

Ουσιαστική βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, όμως θα έχει ήδη προηγηθεί η πρώτη προσπάθεια επαναφοράς της θερμοκρασίας σε κανονικά επίπεδα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά ο καιρός για τις επόμενες ημέρες

Σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας. Τοπικές ασθενείς βροχές στα πολύ πεδινά τμήματα και ασθενείς κατά τόπους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα της ανατολικής / νότιας Θεσσαλίας , κεντρικής / ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας , όμως θα υπάρχουν και μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας (σπαστός καιρός). Παράλληλα και στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα υπάρχουν κατά διαστήματα ασθενείς τοπικές βροχές στα πεδινά τμήματα και ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά / ορεινά της Κρήτης και των βορείων Κυκλάδων.

Αντίθετα σε όλη τη γραμμή των δυτικών ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με αρκετή ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα μας απασχολήσουν όπως φαίνεται έως και την Πέμπτη με την ένταση τους να φτάνει στα 7 με 8 Μποφόρ. Ουσιαστική εξασθένηση των ανέμων αναμένεται την Παρασκευή. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα με το θερμόμετρο να φτάνει τους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική και νότια Ελλάδα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου , με εξαίρεση τη βόρεια Κρήτη όπου λόγω των ισχυρών βοριάδων το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 7 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός της Δευτέρας

Τη Δευτέρα στη κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς, παροδικές βροχοπτώσεις. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω ηπειρωτικών περιοχών. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από -1 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 3 έως 12.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στη Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για εκδήλωση ασθενών βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότητα χιονοπτώσεων υπάρχει για τα ορεινά του νομού. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 700 μέτρα περίπου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για εκδήλωση ασθενών βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότητα χιονοπτώσεων υπάρχει για τα ορεινά του νομού. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 600 μέτρα περίπου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς.

Πηγές:meteoclub.gr, weather.gr, meteo.gr ,zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου