ΕΛΛΑΔΑ

Υπατη Αρμοστεία: Να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα

υπατη-αρμοστεία-να-επιταχυνθεί-η-μετα-607528

«Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015 για μια περίοδο δύο ετών» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 12% των 66.400 θέσεων που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά «και αποτελεί εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

«Ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς» σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ακόμα πως «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Θερμαινόμενες σκηνές στη Λέσβο, θερμαντικά σώματα στη Σούδα της Χίου, διανομή κουβερτών και υπνόσακων

Σχετικά με τις κακές καιρικές συνθήκες που από το πρωί επικρατούν στο βόρειο Αιγαίο, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει πως «παρόλο που έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Στον καταυλισμό στη Σούδα της Χίου γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και στέλνονται περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Παρέχονται επίσης περισσότερα καύσιμα για την παροχή θέρμανσης.

Στη Λέσβο τέλος, δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί στη Μόρια για να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Μία ακόμα βρίσκεται στις βόρειες ακτές. Σε συνεργασία δε με την οργάνωση Eurorelief, πραγματοποιούνται κι άλλες εργασίες που αφορούν τη μόνωση και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε περισσότερες σκηνές.

Στην ανακοίνωση της τέλος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι «οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα επιτρέπονται μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. Στην καθυστέρηση των μεταφορών έχει συμβάλλει ο αργός ρυθμός της καταγραφής ή του εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, και παλαιότερα η έλλειψη κατάλληλων χώρων στην ενδοχώρα. Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στο μεγάλο συνωστισμό των χώρων φιλοξενίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για πολύ λιγότερους ανθρώπους, και στην αύξηση των κινδύνων στον τομέα της προστασίας».

Τέλος, υπενθυμίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης «η συνεχής και επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί λύση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσω της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη».

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου