ΕΛΛΑΔΑ

Οι τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Αβάνα

οι-τέσσερις-συναντήσεις-του-αλέξη-τσί-638634

Με την επαναστατική φλόγα του «Κομαντάντε Φιντέλ», όπως τον αποκάλεσε- η οποία μπορεί να του φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών- επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας και στο Μαξίμου «μετρούν» τα οφέλη του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κούβα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αβάνα είχε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις.

Πρώτον, συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο (εκ νέου) της Νικαράγουα Ντ. Ορτέγκα, ο οποίος επανεξελέγη στις 7 Νοεμβρίου 2016 και προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

Δεύτερον, είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ρ. Κορέα, έναν από τους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες και ο οποίος επισήμανε τη σημασία της παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική, λέγοντας: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής».

Τρίτον, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της Αριστεράς στη Λ. Αμερική, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους, σημειώνουν από το Μαξίμου, ήταν εγκάρδια και αναλυτική για τα ζητήματα της Λ. Αμερικής και της Ευρώπης και κατέληξε σε μία ακόμη πρόσκληση για επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βολιβία.

Τέταρτον, μίλησε αρκετή ώρα και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αμερική, μετά την εκλογή Τραμπ και ο κ. Νιέτο τον κάλεσε να επισκεφθεί το Μεξικό.

Πέραν τούτων το Μαξίμου σημειώνει πως «η παρουσία και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ρ. Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον ευχαρίστησαν», ενώ τονίζουν ότι «ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή και αυτό, για τους τους Λατινοαμερικάνους και όλο τον προοδευτικό έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία»

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου