ΕΛΛΑΔΑ

Κάλπες με παρασκήνιο στο Εφετείο Αθηνών

κάλπες-με-παρασκήνιο-στο-εφετείο-αθην-679791

Σε εκλογές κατεβαίνουν σήμερα 80 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών της Αθήνας για να επιλέξουν για δεύτερη φορά το πρόσωπο που θα κρατήσει το τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών.

Οι εκλογές διεξάγονται σε βαρύ κλίμα, μετά την έκπτωση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος εξελέγη στις πρόσφατες αρχαιρεσίες (17 Σεπτεμβρίου) προϊστάμενος της Εισαγγελίας με 39 ψήφους -αν και τιμωρημένος-, αλλά στη συνέχεια εξέπεσε του αξιώματός του.

Η έκπτωση ήρθε όταν πήρε στα χέρια του την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο κατά πλειοψηφία είχε την άποψη ότι ο Ι. Ντογιάκος πρέπει να τιμωρηθεί με βαρύτερη ποινή από αυτήν της επίπληξης.

Αφορμή της πειθαρχικής έρευνας, η παραγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου για τη νομιμότητα της εκλογής του στην Εισαγγελία Εφετών, αλλά και η κίνηση του Ι. Ντογιάκου να συγκαλέσει την Ολομέλεια των εισαγγελέων Εφετών με θέμα «Η εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

«Αντίπαλος» του κ. Ντογιάκου στις τελευταίες εκλογές, ο συνάδελφός του Αντώνης Λιόγας, ο οποίος πήρε 30 ψήφους, ενώ 7 ψήφους είχε λάβει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, επίσης «τιμωρημένη» για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου.

Ο Α. Λιόγας είναι εκ νέου υποψήφιος (στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 30 ψήφους) απέναντί του, όμως θα έχει αυτήν τη φορά για τη θέση του προΐσταμένου τον εισαγγελέα Παντελή Στραγάλη, ο οποίος επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω του εκείνους που είχαν επιλέξει στην κάλπη τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος είχε εκλεγεί με 48%.

Οι δύο άνδρες, όπως όλα δείχνουν, θα «κονταροχτυπηθούν», όμως, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, το ζητούμενο είναι πια η νηφαλιότητα και στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία, όπως οι ίδιοι οι εισαγγελείς υποστηρίζουν, «ταλαιπωρήθηκε» πολύ από τις πειθαρχικές αγωγές τόσο σε βάρος του Ι. Ντογιάκου όσο και σε βάρος της Γ. Τσατάνη.

Εφεση
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τις δεύτερες εκλογές, μετά την έφεση που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, σε βάρος της απόφασης του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου, το οποίο είχε τη γνώμη ότι ο Ι. Ντογιάκος πρέπει να τιμωρηθεί με την ποινή της επίπληξης.

Η έφεση του υπουργού είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον Ν. Παρασκευόπουλο να δηλώνει ότι «η Δικαιοσύνη δεν σπαράσσεται, απονέμεται εύρυθμα και χωρίς παρεμβάσεις από ευσυνείδητους λειτουργούς».

(Εθνος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου