ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρωταγωνιστές της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια

οι-πρωταγωνιστές-της-μαφίας-των-ναρκω-688854

Ο «Παππούς» και «Γιωρίκας» ήταν τα ψευδώνυμα δύο εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος ναρκωτικών που προμήθευε με δεκάδες κιλά κάνναβης τους διακινητές της «μαφίας» των Εξαρχείων και άλλων περιοχών του κέντρου των Αθηνών.

Τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας για να δυσκολεύουν το έργο της Αστυνομίας και χρησιμοποιούσαν το δικό τους «γλωσσάρι» στις επικοινωνίες τους. Ένας 56χρονος Αλβανός ήταν γνωστός ως «παππούς», ένας Έλληνας ποντιακής καταγωγής ως «Γιωρίκας», ενώ άλλοι κωδικοί ήταν «Αγιάζ», «ERI», «ERMAL», «Στέλιος».

Σε έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στις 13 Σεπτεμβρίου, στις 7 και 10 Οκτωβρίου 2016 συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και ταυτοποιήθηκαν ακόμα εννέα. Ανάμεσά τους 39χρονος Αλβανός, ο οποίος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν στενός συνεργάτης του Αλβανού «βαρόνου ναρκωτικών» των Εξαρχείων που είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο σε επιχείρηση για το ξήλωμα της μαφίας ναρκωτικών στην περιοχή.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και της Δίωξης Ναρκωτικών μιλώντας για τις νέες συλλήψεις και την κατάσχεση 227 κιλών κάνναβης κάνουν λόγο για μία αστυνομική επιχείρηση που είναι συνέχεια εκείνης που είχε γίνει το καλοκαίρι και στοχεύει στο οριστικό ξήλωμα των εμπόρων ναρκωτικών από τα Εξάρχεια.

Υπάρχει, ωστόσο, και η εκτίμηση ότι η νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε -μεταξύ άλλων- κάτω από τις πολιτικές πιέσεις και τη σκληρή κριτική που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για «ανεξέλεγκτη δράση εμπόρων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας».

Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν ασκήσει κριτική ήταν ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Γιώργος Καμίνης. Παράλληλα, αντιεξουσιαστές είχαν καταγγείλει σε κείμενά τους ότι παρά τις συλλήψεις του περασμένου Ιουλίου οι διακινητές ναρκωτικών δεν έφυγαν ποτέ από την πλατεία Εξαρχείων.

Στην περιοχή, πάντως, μαίνεται ο «πόλεμος» αντιεξουσιαστών και εμπόρων ναρκωτικών, με τελευταίο κρούσμα την καταγγελία σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ότι ένας διακινητής είχε πυροβολήσει στον αέρα μετά από διαπληκτισμό του με αναρχικούς.

Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, πάντως, επιμένουν ότι μετά τις συλλήψεις η μαφία έχει «ξεδοντιαστεί»: «Παρατηρούμε αλλαγή στο modus operandi (τρόπο δράσης) των εμπόρων. Έχουν αρχίσει να διακινούν μικρότερες ποσότητες σε περισσότερα δρομολόγια. Στα Εξάρχεια προς το παρόν δεν εμφανίζονται. Αυτό που φοβόμαστε είναι η δημιουργία ‘κλώνων’, δηλαδή ομάδων που θα προσπαθήσουν να ενεργοποιηθούν ξανά αναπτύσσοντας νέα κυκλώματα στη θέση των παλιών».

Στις τελευταίες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν, στις 7 Οκτωβρίου 2016, δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, έναν Έλληνα και έναν Αλβανό, οι οποίοι οδηγούσαν δύο διαφορετικά ταξί σε Περιστέρι και Μεταμόρφωση.

Στα οχήματα βρέθηκαν 42 κιλά κάνναβης. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 2016, στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, εντοπίστηκε άλλο μέλος του κυκλώματος, το οποίο είχε στο αυτοκίνητό του 36 κιλά κάνναβης, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου συνεργός τους είχε συλληφθεί στα διόδια της Ελευσίνας με 118 κιλά κάνναβης.

Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες των δραστών, όπου βρέθηκαν και άλλες ποσότητες. Σημαντικό κομμάτι των κατασχεθέντων θα κατέληγε στα Εξάρχεια, όπου άγνωστος άνδρας, ο οποίος παραμένει άφαντος, θα αναλάμβανε τη διακίνησή τους. Τα άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με κακουργηματικές κατηγορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου