ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι έρευνες για την τραγωδία στην Κίναρο

ξεκινούν-οι-έρευνες-για-την-τραγωδία-σ-111514

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών θα βρεθούν τα συντρίμμια του ΑΒ-212 που κατέπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο νησί Κίναρος του ανατολικού Αιγαίου.

Το ελικόπτερο κατέπεσε σε δύσβατο σημείο του νησιού και η επιχείρηση περισυλλογής αναμένεται να διαρκέσει για ημέρες, καθώς όλα τα συντρίμμια και απάρτια θα πρέπει να μεταφερθούν με τα χέρια από τις ομάδες έρευνας και στη συνέχεια να φορτωθούν σε ειδικό σκάφος για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Η Αεροπορία Ναυτικού αναμένεται να προσπαθήσει να «συναρμολογήσει» τα κομμάτια του ελικοπτέρου για να διαπιστώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Η επιχείρηση περισυλλογής των συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιείται από πλωτά και ιπτάμενα μέσα του ΠΝ, της ΠΑ και του ΠΣ. Επίσης στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών μετέβη στη ν. Κίναρο προσωπικό της ΔΥΚ του ΠΝ, της 31 ΜΕΕΔ της ΠΑ και της ΕΜΑΚ του ΠΣ.

Μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;

Σε αυτά τα δυο ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που θα συντάξουν το πόρισμα του δυστυχήματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνηγορεί υπέρ του ενός ή του άλλου σεναρίου.

Οι νυχτερινές πτήσεις των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά και μηχανική ισχύ από τους κινητήρες του ελικοπτέρου. Επομένως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο «κρατήματος» κάποιου από τους κινητήρες, ή απώλειας υδραυλικών υγρών, ή ακόμα και ενός ανθρώπινου λάθους, όπως απώλεια προσανατολισμού του πιλότου που πετούσε το ελικόπτερο σε συνθήκες πλήρους σκότους.

Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς αξιωματικούς

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε στη μνήμη των δυο νεκρών μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου. Μέχρι τώρα έχει γίνει ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση δυο μελών του πληρώματος, του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ΠΝ και του Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΡΕ) Ελευθέριου Ευαγγέλου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κυβερνήτη του ελικοπτέρου, Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ, συνεχίζονται ενώ, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαδικασία περισυλλογής/μεταφοράς των δύο σορών. Το εξαιρετικά δύσβατο της περιοχής και ιδιαίτερα του σημείου πτώσης του ελικοπτέρου δυσχεραίνουν τις σε εξέλιξη διαδικασίες.

Θλίψη και ψυχική συντριβή στις οικογένειες των νεκρών

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού.

Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών. Οι γονείς του κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές τα καλοκαίρια. Η Κίναρος όπου συνετρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον δήμο Λέρου.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Άρια Ναυπλίου τόπος καταγωγής του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά. Δεκάδες κόσμου έσπευσαν στο σπίτι της οικογένειας για να δώσουν κουράγιο στη σύζυγο και την οικογένεια του 34χρονου συγκυβερνήτη.

real.gr
Διαβάστε επίσης:

Ταυτοποιήθηκαν δυο σοροί – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τρίτο πιλότο

Τουρκική πρόκληση για το ελικόπτερο

Τσίπρας: Πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος

Η 70χρονη Ειρήνη που ζει μόνη της στην Κίναρο

Οι φωτογραφίες του Υποπλοίαρχου Πανανά από άσκηση στο Αιγαίο

Στην περιοχή των ερευνών ο Βίτσας

Συγκλονίζει η φωτογραφία του Υποπλοίαρχου Τουλίτση πάνω από το Αιγαίο

Συνετρίβη ελικόπτερο του ΠΝ με τρεις αξιωματικούς

Σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Καμμένος μετά την τραγωδία

Το «tweet» του υπ. Άμυνας για την πτώση του ελικοπτέρου

ΣΥΡΙΖΑ: Οδύνη για την τραγωδία με το Agusta Bell

Μητσοτάκης: Σήμερα οι Ελληνες και οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούμε

Μπακογιάννη: Θα ζητήσουμ σε βάθος έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Δαβάκης: Θρηνεί όλη η χώρα για την τραγωδία στο Αιγαίο

Η Γεννηματά για τη συντριβή του Agusta Bell με τους τρεις αξιωματικούς

Ποτάμι: Η πατρίδα θα θυμάται τα ηρωικά στελέχη για πάντα

Συλλυπητήρια της Ενωσης Κεντρώων στις οικογένειες των αξιωματικών

Οι ΑΝΕΛ για την τραγωδία στο Αιγαίο

Αυτό είναι το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

Βρέθηκαν στην Κίναρο τα συντρίμμια – Ερευνες για το 3μελές πλήρωμα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου