ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού – Βρέθηκαν οι σοροί δύο χειριστών

συντριβή-ελικοπτέρου-του-πολεμικού-ν-113101

Βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι σοροί δύο εκ των χειριστών του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν σε απόκρυμνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σοροί των μελών του πληρώματος εντοπίστηκαν στη στεριά, σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή στα βορειοδυτικά του νησιού. Όσον περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός και ο τρίτος χειριστής.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 02:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Στις 04:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 07:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Συντριβή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού - Βρέθηκαν οι σοροί δύο χειριστών

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Κατά την ενημέρωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Εν τω μεταξύ, μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, που εκδόθηκε μετά την πρώτη ελληνική ΝΟΤΑΜ του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (στις 4:05), εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΘΑ ο Αλ. Τσίπρας

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής ’Αμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Π. Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας.

Η αρχική ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

ethnos.gr

Αυτοί είναι οι 3 αξιωματικοί του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη

Το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο τύπου AB 212 που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο είχε πλήρωμα τριών αξιωματικών.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) και Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης) και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ» που διεξάγεται στην περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Πανανάς

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης

Αμφισβητεί η Τουρκία τις έρευνες για το ελικόπτερο που έπεσε στο Αιγαίο

Αμφισβητούν οι Τούρκοι τις έρευνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου με τους τρεις χειριστές που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Άγκυρα αποκρούει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ

  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).
  • Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.

Κατά την επίσημη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΝ ρωτήθηκε για τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ και απάντησε ότι αυτό ισχύει.

Newsroom ΔΟΛ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί»

«Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.

Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

tovima.gr

Δαβάκης: Θρηνεί όλη η χώρα την απώλεια των 3 αξιωματικών

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εκφράζει με δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης.

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό θρηνεί την απώλεια των τριών στελεχών του. Μαζί του και όλη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Η απώλειά τους αυξάνει το μακρύ κατάλογο των θυσιών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνική περίοδο στο Αιγαίο», ανέφερε.

real.gr

Λεβέντης: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του ελικοπτέρου

Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε τα ξημερώματα στο Αιγαίο εκφράζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα τα ξημερώματα κατέπεσε στην Κίναρο. Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράσταση μας στην θλίψη και στην οδύνη των συγγενών του» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Newsroom ΔΟΛ

Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα ζητήσει σε βάθος έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Μέσω Twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου.

Οπως ανέφερε, μάλιστα, η πρώην υπουργός, «η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει σε βάθος έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος».

real.gr

Ποτάμι: Η πατρίδα θα θυμάται τους ηρωικούς αξιωματικούς για πάντα

Σε ανακοίνωση του Τομέα Αμυνας του Ποταμιού, το κόμμα εκφράζει «τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».

«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα», σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι:

«Συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου