ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα γιορτάζει

σήμερα-γιορτάζει-113190

Σήμερα Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν:

Βαλεντίνος Βαλεντίνη

Παραλλαγές & Υποκοριστικά

Βαλεντίνα

Ετυμολογία

Από τη λατινική λέξη valentinus (εύρωστος, υγιής)

Εορτασμός

14 Φεβρουαρίου († Αγίου Ουλεντίνου ή Βαλεντίνου)

Συχνότητα Εμφάνισης

0,001%
0,032%

Άλλες Γλώσσες

Αγγλικά Βαλεντάιν (Valentine)
Γαλλικά Βαλαντάν (Valentin)
Ισπανικά Βαλεντίν (Valentin)
Βαλεντίνα (Valentina)
Ιταλικά Βαλεντίνο (Valentino)
Βαλεντίνα (Valentina)
Ουγγρικά Μπάλιντ (Bálint)
Ρωσικά Βαλεντίν (Valentin)
Βαλεντίνα (Valentina)
Ολλανδικά Φαλεντάιν (Valentijn)

Επέτειοι:

  • Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου,
  • Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό,
  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας,
  • Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου

Με την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Χαιρετίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνης μεταξύ των συζύγων, η θυσία και η χαρά του καθημερινού έγγαμου βίου.

H ιδέα για τον εορτασμό του γάμου ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου.

Η ιδέα άρεσε και από το 1983 απέκτησε την αυτοτέλειά της και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική. Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.

Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό

Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ομολογιών θυμούνται και προσεύχονται για τους 535.000 ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτισμό.

Ξεκίνησε ως «Κυριακή του Αυτισμού» το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία, με πρωτοβουλία του ζεύγους Κορία (γονείς με γιο αυτιστικό) και σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη πάθηση της ανάπτυξης του ανθρώπου. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Ο αυτισμός απομονώνει το παιδί ή τον ενήλικα που πάσχει από τον υπόλοιπο κόσμο.



Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας καθιερώθηκε το 2003 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξoυαλικής Ιατρικής (ESSM) και γιορτάζεται κάθε χρόνο από τότε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου).

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στη χώρα μας (European Sexuαl Awareness Event, ο πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά), είναι να επιστήσει την προσοχή του ευρωπαϊκού κοινού για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ηπείρου μας.

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες (στην Ελλάδα από τον σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού»).

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα 0,8-1,2%. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένονται 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ υπολογίζεται ότι 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες – οι περισσότερες αναπαραγωγικής ηλικίας – οι οποίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους εάν μείνουν έγκυοι δίχως να υποβάλλονται στην απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου