ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά οι μεταμοσχεύσεις Ελλήνων ασθενών στο εξωτερικό

κανονικά-οι-μεταμοσχεύσεις-ελλήνων-α-117062

Διαψεύδει ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» τα δημοσιεύματα περί της διακοπής μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από ειδικό μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας. Με ανακοίνωσή του ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που προκαλούν πανικό και επιβαρύνουν με περισσότερο άγχος την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία ενός πάσχοντα με Πνευμονική Υπέρταση.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευματα έκαναν λόγο για παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων Ελλήνων ασθενών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, λόγω οικονομικών οφειλών, καθώς και εξαίρεσή τους από την διαδικασία αξιολόγησης τους προκειμένου να ενταχθούν σε λίστα αναμονής.

Ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» υποστηρίζει ότι περί τις αρχές Ιανουαρίου, στα πλαίσια σχεδιασμού ραντεβού προμεταμοσχευτικού ελέγχου για ασθενή, υπήρξε προφορική ενημέρωση στην πρόεδρο του συλλόγου Ιωάννα Αλυσανδράτου από εξωτερικό συνεργάτη του νοσοκομείου ότι η επίσκεψη ασθενούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, λόγω απλήρωτων προηγούμενων οφειλών της χώρας μας προς το συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο.

Η κ. Αλυσανδράτου ζήτησε να της γνωστοποιηθεί εγγράφως η παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων από το αυστριακό νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει λάβει τέτοιου είδους επιβεβαίωση. Αντιστοίχως δεν έχει υπάρξει ανάλογη ενημέρωση μεμονωμένων ασθενών και γιατρών που επικοινωνούν με το συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο για τους ασθενείς τους. Ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκε κανονικά στις 26 Ιανουαρίου η αξιολόγηση Ελληνίδας ασθενούς.

«Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά όλους τους αρμόδιους φορείς να ερευνήσουν την εγκυρότητα της δημοσιευθείσας καταγγελίας περί της παύσης του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Αυστρίας και να ενημερώσουν άμεσα και έγκυρα το σύνολο των ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι, ο Σύλλογος έχει ήδη συνεπικουρήσει στη μετάβαση πέντε συνασθενών μας το τελευταίο έτος για προμεταμοσχευτικό έλεγχο στο εν λόγω κέντρο προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Ήδη ένας από αυτούς έχει μεταμοσχευθεί επιτυχώς στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Η κ. Αλυσανδράτου υπογραμμίζει τέλος ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και τις πιέσεις που της ασκούνται για την γρηγορότερη οικονομική τακτοποίηση των οφειλών της σε κέντρα ή κλινικές του εξωτερικού, καταβάλλει σημαντικά ποσά για νοσήλια ασθενών στο εξωτερικό.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου