ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» στα ΑΕΙ για την κατάργηση αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων

πόλεμος-στα-αει-για-την-κατάργηση-αρ-287334

Φουντώνει ο «πόλεμος» στα πανεπιστήμια λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, για να καταργήσει την αρμοδιότητα των Συμβουλίων των ΑΕΙ να προεπιλέγουν ως τρεις υποψήφιους πρυτάνεις, ενόψει πρυτανικών εκλογών σε πέντε ΑΕΙ.

H πρώτη παραίτηση έρχεται από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γρηγόρη Σηφάκη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Νίκο Φίλη. Σύμφωνα με τα Νέα, υπό συζήτηση βρίσκονται κι άλλες παραιτήσεις.

O υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι τα Συμβούλια των ΑΕΙ στο εξής δεν θα προεπιλέγουν υποψήφιους πρυτάνεις. «Τα Συμβούλια των ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψήφιων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα» είπε.

Ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης θεωρεί ότι στις προγραμματικές δηλώσεις και στην τοποθέτηση του υπουργού, έγινε αντιληπτό ότι αγνοείται ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων και ότι ο μόνος ρόλος τους είναι η αυθαίρετη πράξη τής επιλογής ή αποκλεισμού υποψήφιων πρυτάνεων.

Ο κ. Σηφάκης δηλώνει φανερά προσβεβλημένος από τη διατύπωση της θέσης αυτής και για το λόγο αυτό παραιτήθηκε, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το ότι ο υπουργός καταφέρθηκε σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών συμβουλίων.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ έως τώρα να με υποτιμούν ή να με προσβάλλουν κατά τη διάρκεια των πενήντα χρόνων υπηρεσίας και ενασχόλησης με την ανώτατη παιδεία και επιστημονική έρευνα σε αρκετά πανεπιστήμια, σε αρκετές χώρες» τονίζει ο κ. Σηφάκης

«Από τις πρόσφατες προγραμματικές σας δηλώσεις συνάγεται αβίαστα ότι όχι μόνο αγνοείτε ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς, ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας, εννοείται ότι γνωρίζω καλύτερα τα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά ότι θεωρείτε πως αφενός τα συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί και αφετέρου ότι “η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του (κατά τη γνώμη σας αυθαίρετου) αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων” πράγμα που σκοπεύετε να διορθώσετε στο άμεσο μέλλον με ΠΝΠ», αναφέρει ο καθηγητής στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου