ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Είμαστε στην τελική ευθεία για μια θετική συμφωνία»

τσίπρας-είμαστε-στην-τελική-ευθεία-γ-497127
«Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης της ομάδας διαπραγμάτευσης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων και πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω. Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους , πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις μπορεί να υπάρξουν πολλού που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου