ΕΛΛΑΔΑ

Βουλευτές ΝΔ είχαν προειδοποιήσει για επίθεση στις φυλακές

βουλευτές-νδ-είχαν-προειδοποιήσει-γι-737567

Δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν αναφέρει πριν από 14 μήνες σε επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη πληροφορίες για ένοπλη επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την «απελευθέρωση» φυλακισμένων αντιεξουσιαστών και ποινικών. Τουλάχιστον άλλες πέντε φορές την τελευταία διετία η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν σειρά πληροφοριών – κυρίως από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και άλλες αναφορές – για επίθεση στον Κορυδαλλό και σε άλλες φυλακές της χώρας.

Παρότι όμως είχαν εκπονηθεί ειδικές μελέτες για τα «τρωτά» σημεία και για τη θωράκιση των φυλακών, με αποκορύφωμα ότι γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού περιπολούσε και «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., οι διωκτικές αρχές φέρεται να αιφνιδιάστηκαν από το καλομελετημένο σχέδιο του πρώην μέλους της 17Ν και των «κομάντος» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Παράλληλα κρατούμενοι αντιεξουσιαστές είχαν και πάλι, με ευθύνη υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ελευθερία κινήσεων μέσα στον Κορυδαλλό και «ανεξέλεγκτα» επισκεπτήρια από άτομα που έπαιζαν ρόλο «μεταφορέα μηνυμάτων». Προκάλεσαν έτσι την οργή επιτελών μιας άλλης υπηρεσίας, της Αντιτρομοκρατικής, που μιλούσαν για «τεράστιες ευθύνες των υπευθύνων για τις φυλακές που παρά τα όσα προέκυψαν πέρυσι με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού φρόντισαν ώστε οι “Πυρήνες” να έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση».

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν τουλάχιστον άλλες δύο φορές είχε εκπονηθεί σχέδιο επίθεσης στον Κορυδαλλό και είχαν βρεθεί ρουκέτες μέσα σε ΙΧ έξω από τον τοίχο των φυλακών.

«Κάτι μεγάλο ετοιμάζεται για τον Κορυδαλλό»

Η ανακάλυψη στο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ανάβυσσο ενός σχεδίου επίθεσης για το περασμένο ή το ερχόμενο Σάββατο στις φυλακές Κορυδαλλού με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου ήταν μια ενέργεια για την οποία είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένως οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Βήματος» στις 2 Φεβρουαρίου 2014 και στις 23 Μαρτίου 2014 όπου υπήρχαν αναφορές και προειδοποιήσεις αξιωματούχων για επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων.

Μάλιστα τέτοια πληροφορία περί κινητικότητας αντιεξουσιαστών μέσα στις φυλακές για τη μεγάλη φυγή τους είχε μεταφερθεί και στα τέλη του 2013 από πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης και άλλον γνωστό βουλευτή. Τον Δεκέμβριο του 2013 κρατούμενα μέλη των «Πυρήνων» είχαν αναρτήσει κείμενο στο τέλος του οποίου ανέφεραν το υπαινικτικό και αινιγματικό αλλά ενδεικτικό ότι «όσα είπαμε ισχύουν. Και ο νοών νοείτω. Αντίο χθες». Επιπλέον σε usb που είχε βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2013 στο διαμέρισμα που είχαν ενοικιάσει κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες» στην οδό Καρπενησιώτη στα Τουρκοβούνια υπήρχε πλήρες σχέδιο απόδρασης φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας», αλλά με χρήση ελικοπτέρου.

Τελικώς αυτές οι ανησυχίες ότι «κάτι μεγάλο ετοιμάζεται για τον Κορυδαλλό» φαίνεται να υποχώρησαν μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού στις αρχές του 2014, μετά το «πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν» με τους «Πυρήνες». Ολοι πίστεψαν πως «αυτό που θεωρήσαμε ότι ήταν προεργασία επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν τελικώς το σχέδιο φυγής του Ξηρού». Ελάχιστοι όμως καταλάβαιναν ότι η υποβοήθηση στην εξαφάνιση του Ξηρού είχε γίνει και γι’ αυτόν τον λόγο: να επιστρέψει δριμύτερος με άλλους «άπειρους» αντιεξουσιαστές για να υλοποιήσει αυτός, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού για την απελευθέρωση των «Πυρήνων».

«Πυρήνες»… ειδικής μεταχείρισης

Ωστόσο παρ’ ότι πέρυσι είχε συνταχθεί δικογραφία για τις ευθύνες στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις συναντήσεις Χρ. Ξηρού και «Πυρήνων» στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, κρατούμενοι αντιεξουσιαστές εξακολουθούσαν να έχουν «ειδική μεταχείριση», σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Οπως υποστηρίζουν, «είχαν επισκεπτήρια, χωρίς μάλιστα “επιτήρηση” – ύστερα από άνωθεν εντολές -, από άτομα που δεν είχαν καμία συγγενική σχέση μαζί τους, είχαν κινητά και υπολογιστές, έδιναν συνεχώς “παρών” στο αρχιφυλακείο των φυλακών, ενώ σε “εορταστικές εκδηλώσεις” μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα ήταν παρών και φωτογραφιζόταν περιχαρής μαζί τους “υψηλόβαθμος” σωφρονιστικός υπάλληλος».

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές σε άλλη πτέρυγα των φυλακών είχαν αναρτήσει ανακοίνωση σημειώνοντας: «Ενας σύντροφός μας απειλήθηκε από τους “Πυρήνες” ότι αν δεν ανακαλέσει μια προηγούμενη δήλωσή του θα έχει πρόβλημα σε όλες τις φυλακές και θα καταλήξει σε πτέρυγα απομόνωσης-προστασίας». Σαν αυτό δηλαδή να ήταν θέμα κρατουμένων που υποκαθιστούν τους υπευθύνους των φυλακών…

«Παλιά ιδέα» η επίθεση με ρουκέτες

Παράλληλα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι η επίθεση με ρουκέτες στις φυλακές Κορυδαλλού είναι μια «παλιά ιδέα». Ανέφεραν την περίπτωση εντοπισμού ενός αντιαρματικού όπλου RPG18 και ενός Καλάσνικοφ στις 25 Μαΐου 2000 που ήταν στο πορτμπαγκάζ παρκαρισμένης Alfa Romeo σχεδόν στο ίδιο σημείο στις φυλακές Κορυδαλλού με το οποίο στόχευε τώρα να χτυπήσει και ο Χρ. Ξηρός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αυτή την ενέργεια είχε «χρηματοδοτήσει» κρατούμενος για μεγάλη υπόθεση κοκαΐνης από το Ισραήλ. Κάτι παρόμοιο διαπιστώθηκε και έναν χρόνο αργότερα, όταν ανέκυψαν ενδείξεις ότι αντιεξουσιαστές μαζί με τον καταζητούμενο τότε Κώστα Πάσσαρη ετοίμαζαν επίθεση στις ίδιες φυλακές για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον, σχέδια επιθέσεων σε φυλακές ή στη διάρκεια μεταγωγής κρατουμένων είχαν εκπονηθεί για τις φυλακές Κέρκυρας και προσφάτως για τις φυλακές Δομοκού.

Helios Plus

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου