ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: μονομαχία προσωπικοτήτων οι εκλογές

guardian-μονομαχία-προσωπικοτήτων-οι-εκλογέ-737617

Ο ένας κατάγεται από την παλαιά αστική τάξη της Ελλάδας και είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ με αυστηρά συντηρητικές απόψεις. Ο άλλος, που ανήκει στη μεσαία τάξη και σπούδασε σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ανδρώθηκε στον σαφώς νεότερο κόσμο της ανατρεπτικής αριστεράς. Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο «Guardian» τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, παρομοιάζοντας τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με μονομαχία της οποίας «το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και την Ευρώπη».

Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον κ.Σαμαρά ως έναν 63χρονο πατρίκιο που θεωρείται εγγυητής της σταθερότητας και της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ γι’ αυτό έχει την υποστήριξη των αγορών και των ξένων ηγετών _ παρ’ όλο που εμφανίστηκε κάποτε ως δήθεν πολέμιος του μνημονίου. Και παρουσιάζει τον κ.Τσίπρα ως επικεφαλής μιας συμμαχίας σοσιαλιστών, κομμουνιστών και οικολόγων που έχει ως προτεραιότητα την διαγραφή του χρέους και την κατάργηση του μνημονίου γι’ αυτό αποτελεί ανάθεμα για τους πιστωτές της Ελλάδας.

Αλλά ενώ ο «εργασιομανής Σαμαράς πιστώνεται με το ότι επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο μιας διστακτικής ανάκαμψης», χρεώνεται παράλληλα την επίπονη και λιτότητα που παραλύει τα πάντα. Ανήκει «στην παραδοσιακή άρχουσα τάξη η οποία από πολλούς καταγγέλλεται ότι κατέστρεψε την Ελλάδα». Αντίθετα, ο 40άρης Τσίπρας, «τον οποίο κάποτε κορόιδευαν ως αντικομφορμιστή που είχε μανία με τα μαλλιά του, θεωρείται σήμερα ακόμη και από τους εχθρούς του ως ένας ταλαντούχος πολιτικός με τεράστια φιλοδοξία».

Ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με τον «Guardian», ανήκει σε μια γενιά που δεν έχει αλωθεί από την εξουσία. «Αφότου τετραπλασίασε την δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ο χαρισματικός αυτός πολιτικός προσπάθησε να συσπειρώσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, οικοδομώντας δεσμούς με άλλα αριστερά κόμματα και βελτιώνοντας τα αγγλικά του. Αντίθετα προς τον Σαμαρά, που τελείωσε το Αμερικάνικο Κολέγιο και μιλάει καλά διάφορες ξένες γλώσσες, ο Τσίπρας, που σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα, δεν έχει τέτοιες ικανότητες».

Τον κ.Τσίπρα, κατά την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, υποστηρίζουν οι νέοι και οι άνεργοι και τελευταίως, όλο και περισσότερα μέλη «αποδεκατισμένης μεσαίας τάξης». Γι’ αυτούς είναι ένας οραματιστής που τόλμησε να επιτεθεί στις αυτοκαταστροφικές πολιτικές που διαιωνίζει η καπιταλιστική εξουσία.

Οι προσωπικότητες αυτών των δύο πολιτικών «θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και, τελικά, την πορεία της Ελλάδας», καταλήγει το δημοσίευμα.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου