ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για τους δύο θανάτους στο ελληνικό πλοίο που δέχθηκε επίθεση στη Λιβύη

έρευνα-για-τους-δύο-θανάτους-στο-ελλην-738083

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των δύο άτυχων ναυτικών, μελών του πληρώματος των ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου Araevo, το οποίο δέχτηκε επίθεση από πολεμικό αεροσκάφος της Λιβύης στις 4 Ιανουαρίου ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντέρνα.

Με την έρευνα, η οποία ανατέθηκε ήδη στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, που έχει αναλάβει και την προανάκριση, ζητείται επιπλέον να διερευνηθεί κάτω υπό ποιες συνθήκες συνέβη το τραγικό περιστατικό, έπειτα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικοί του λιβυκού στρατού είχαν δηλώσει ότι το πλοίο είχε δεχθεί προειδοποίηση να μην εισέλθει στον λιμένα επειδή μετέφερε ισλαμιστές μαχητές.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές- παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το δεξαμενόπλοιο ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα χωρίς προβλήματα.

Η εταιρεία έχει διαψεύσει τις «αναφορές» σε μέσα ενημέρωσης περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει τον Λιμένα της Ντέρνα για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του.

Το δεξαμενόπλοιο Araevo της εταιρείας Aegean Shipping anagement S.A. αναμένεται να καταπλεύσει στις 6 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας και τις σορούς των δύο ναυτικών (ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου), οι οποίες θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Το πλοίο είχε 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και 23 αλλοδαπούς- 21 Φιλιππινέζους και δύο Ρουμάνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου